Mjesec Hrvatske knjige 2022. u fokusu ima mlade

Autor: Ana Šumanović 14.10.2022

Mjesec Hrvatske knjige 2022. u fokusu ima mladeJan Bolić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige donosimo popis nekoliko mladih i aktualnih autora s područja Rijeke vrijednih pažnje, a čije naslove možete (i ćete moći) pronaći na policama Gradske knjižnice Rijeka...

Rijeka - Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15 studenog na nacionalnoj razini, a kako je 2022. Europska godina mladih, tim povodom Gradska knjižnica organizira niz događanja kojima književnost približava mlađoj publici. Organiziraju se razni susreti i radionice poput susreta o knjigama i videoigrama, predstavljanja mladih književnika, predavanja o znanosti u postpandemijskom dobu. Sva događanja bavit će se specifičnim temama koje zaokupljaju mlade danas. Posebno je zanimljivo jedno književno okupljane s Oljom Savčević Ivančević koje će se održati u trgovini Brodokomerca. Ipak, ove godine nije izostavljena ni treća dob – organizira se i radionica digitalnog čitanja za treću dob.

Cjelokupan program možete pronaći ovdje.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige donosimo popis nekoliko mladih i aktualnih autora s područja Rijeke vrijednih pažnje, a čije naslove možete (i ćete moći) pronaći na policama Gradske knjižnice Rijeka:

Zoran_Zmiric,_foto_Carmela_Zmiric Zoran Žmirić (foto: Carmela Žmirić)

Dora Šustić – Dora Šustić, inače redateljica i scenaristica, dobitnica nagrade je „Drago Gervais 2021.“ u kategoriji neobjavljenog rukopisa za svoj prvi roman „Psi“. Roman se dotiče različitih aspekata života mladih u suvremenome društvu, promjenjivosti i nestalnosti identiteta, odnosa prema vremenu, propitivanja granica seksualnosti, uloge umjetnosti, poremećaja prehrane. Nagrada joj je donijela mogućnost objave romana kojeg će predstaviti pred publikom u odjelu knjižnice Filodrammatica, 2. studenog u 18 sati.

Dunja Matić Benčić – Dunjin treći roman „Mirovanje“ nedavno je predstavljen na književnom festivalu „Vrisak“. Nakladnici iz V.B.Z. – a roman su opisali kao“ fino uslojen roman koji zavodi mekim intimizmom pseudodnevničkih zapisa. Izrazito je lokalno i situacijski obojen, ukotvljen ne samo u riječki postindustrijski ambijent, nego i u specifičan trenutak, pa tako predstavlja književni otisak i jednog globalnog iskliznuća.“ Prva dva romana nose nazive „Troslojne posteljine“ (2017.) i „Sinestezije“ (2019.).

Jan Bolić - Jan je riječki pisac koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, brz obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati jednim prstom koji još uvijek može micati i s njime stvarati književna djela. Dosad je objavio tri knjige – zbirku poezije “Trenutci” (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.) i kriminalistički roman „Težina stvarnosti“ (2018.).

davor_mandic Davor Mandić

Davor Mandić – novinar Novog lista i pisac, do sada je objavio zbirke pjesama „Mostovi“ (2009.) te „Dva kruga, jedna tuga“ (2021.) , a 2014. zbirku priča Valjalo bi me zamisliti sretnim. Svoj prvi roman objavio je 2016. pod nazivom „Đavolja simfonija“. Ove godine objavio je monografsko djelo „Fojbe – mit i stvarnost“.

Zoran Žmirić – već dobro znani i nagrađivani riječki pisac objavio je „Kazalište sjena“ (2002.), „Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man“ (2005.), „Blockbuster“ (2012.), „Riječke rock himne“ (2011.), „Snoputnik“ (2014.), „Zapisano metkom“ (2015.), „Putovanje desnom hemisferom“ (2017.), „Pacijent iz sobe 19“ (2018.) te „Kaleidoskop“ (2019.). Njegova djela prevedena su na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski i ukrajinski.

Željka Horvat Čeč - objavila je zbirke pjesama „Moramo postati konkretni“ (2015.) i „Strogo mirovanje“ (2021.), knjigu proze „Kauboj u crvenom golfu“ (2010.) te „Četiri brave“ (2016.). Uvrštena je u antologiju mladih pjesnika regije Meko tkivo, te u Le fantôme de la liberté – Fantom slobode, panoramu hrvatskih autora na francuskom jeziku. Članica je pjesničkog međunarodnog projekta Versopolis. Dobitnica je nagrade „Ulaznica“ 2013. godine, za poeziju, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski.

Doris Pandžić - objavila je zbirku poezije „Iskrivljena ogledala“ (2011.). Godine 2013. dobila je nagradu za roman „X√X“ na anonimnom natječaju „Matice hrvatske“ u Osijeku. Roman je objavljen 2014. godine. Godine 2016. objavila je zbirku Facebook statusa, pod imenom „See More“.

Ovo su samo neki od članova bogate riječke književne scene te svakako preporučujemo da njihova i djela drugih riječkih autora potražite u knjižnicama i knjižarama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...