MMSU kiosk Urbanog separea donosi mini-izložbe, šetnje, razgovore, marendu i ples u Art kvart!

Autor: Marina Pauletić 08.07.2024

art_kuca_rijeka_2024_w800-52067 Foto: ilustracija

Dvorište Art kvarta Benčić.

Rijeka - U Art kvart useljava novi stanar - MMSU kiosk, namijenjen okupljanju namjernih i slučajnih prolaznika_ca. MMSU kiosk doslovno jest kiosk, i to modularan. Osmislila ga je i izradila Udruga Urbani separe, a nakon postavljanja ostat će na trajno raspolaganju Muzeju moderne i suvremene umjetnosti za razne aktivnosti, susrete i programe. Tijekom srpnja, inaugurirat će se kao prostor za mini-izložbu i šetnju „More zove“ (9. srpnja od 18 sati), mini-izložbu i marendu „Za prste polizati“ (16. srpnja od 18 sati) te mini-izložbu i ćakulu „Još jedan ples!“ (23. srpnja od 18 sati).

Prvo događanje, „More zove“, uključuje radionicu istraživanja morske obale od Žabice do Mlake, područje koje je građanima i građankama uglavnom nedostupno pa time i nepoznato. U istraživanje od 18 sati vode članovi udruge Urbani separe, umjetnica Tanja Blašković i dizajner Marin Nižić. Istog dana otvara se i mini-izložba radova iz zbirke MMSU-a, nazvana po plakatu Zvonimira Pliskovca i posvećena radničkoj i lučkoj slici Rijeke kao grada koji ima specifičan odnos s morskom obalom. Umjesto slika s kafićima i restoranima, barki koje se ljuljaju ili djece koja uče ribariti s mula, u Rijeci je naime prevladavala slika industrije, rada i brodarstva, sve do tranzicijskih devedesetih. Tako i radovi Marije Arnold, Mladena Tudora, Zvonimira Pliskovca, Romola Venuccija, Save Šumanović i Mirona Makaneca, koji će u MMSU kiosku biti postavljeni do 15. srpnja, osvježavaju memoriju na industrijsku morsku Rijeku motivima pogleda na obalni pojas, izgradnju brodova, transporta i rada u luci, koji su kroz povijest često privlačili domaće umjetnike i čine bitan motiv u kolekciji MMSU-a sve do osamdesetih godina.

Drugo događanje MMSU kioska, nazvano „Za prste polizati“, također uključuje dva segmenta: marendu 16. srpnja od 18 do 20 sati i izložbu koja će stajati sve do 22. srpnja s mini-izložbom „Za prste polizati“, hrana se posreduje kao čest motiv moderne umjetnosti, ponajviše u žanru mrtve prirode, poput zdjela s voćem i tanjura s ribama. U ovom ju se postavu predstavlja i kao životnu energiju, način socijalizacije i gestu gostoprimstva, a njenu raspodjelu tj. nedostatak, kao društveno-politički problem, sažet u poslovici 'gladan sitom ne vjeruje'. S ovim tematskim krovom, bit će izloženi radovi umjetnika i umjetnica Mladena Tudora, Ede Murtića, Lade Sege, Save Šumanović, Ljube Ivančića, Marijana Detonija i Mirande Raicich. Izložba ima i participativni aspekt pa se posjetitelje-ice poziva da donesu vlastite recepte, a svoje će pak recepte podijeliti umjetnici i dizajneri Bruno Butorac, Eric del Castillo, Goran Petercol, Pasko Burđelez, Mario Matoković i Slaven Tolj, muškarci koji se ne boje kuhinje. Istog dana MMSU kiosk od 18 do 20 sati postaje i kuhinja Benčića - u dvorištu će se pripremati i dijeliti mediteranska marenda.

Posljednji srpanjski događaj priređen u MMSU kiosku bit će ćakula i mini-izložba objedinjeni nazivom „Još jedan ples!“, 23. srpnja. Tog dana MMSU kiosk dobit će kotače te će ga se, od 18 do 20 sati, provesti kroz Art kvart. Na raznim postajama razgovarat će se o javnom prostoru Art kvarta te istražiti njegove probleme i potencijale. Istog se dana otvara i mini-izložba (otvorenom ostaje do 30. srpnja) na kojoj je tematizirana zajednica kroz ples. Posredstvom radova Ivana Kuduza, Vjekoslava Fabića Holija, M. Manojlović, Damira Krizmanića, Krste Hegedušića i Željka Hegedušića, izložit će se u društveni motivi umjetnika koji dugo nisu bili prihvaćeni u mainstreamu, a bavili su se rubnim zajednicama i mogućnostima samo-organizacije, od grupe Zemlja do skupina Novog vala. Sa željom povezivanja svakodnevnih zajednica, izložba izdvaja ples kao medij koji zbližava i opušta kolektivna tijela, a da se radovi ne bi gledali u tišini, pobrinut će se Distune Promotion.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...