Muzej Grada Rijeke poziva građane na uključivanje u pripremu muzejskog postava broda Galeb

Autor: Portal Torpedo 02.12.2021

brod galeb

Vaša uspomena može privremeno ili trajno biti dio muzejskog postava, a poziv se odnosi na građane Hrvatske, ex Yu država te ostalih zemalja koje su bile povezane s brodom kroz njegovu bogatu povijest.

Rijeka – Muzej grada Rijeke uputio je Javni poziv svim građanima Republike Hrvatske i šire regije koja obuhvaća države bivše Jugoslavije, također zemlje poput Italije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije na uključivanje u posljednju fazu pripreme muzejskog postava broda Galeb i izložbi koje će biti povezane s bogatom poviješću broda.

Poziv je objavljen na web stranicama Muzeja grada Rijeke, web stranicama Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke. Tiče se svih koji posjeduju i žele sa širom javnošću podijeliti predmete, fotografije, video snimke ili samo živopisna sjećanja na brod Ramb III, Kiebitz i Galeb. To su tri imena pod kojima je ovaj brod plovio u svojoj dugoj i bogatoj povijesti. Muzej grada Rijeke prikuplja na posudbu ili trajno korištenje fizičke uspomene, također one neopipljive, dostupne u svjedočanstvima ljudi povezanih s brodom na različite načine. U obzir dolaze različiti predmeti, ali i ljudske priče koje se mogu odnositi na sva razdoblja iz života broda.

Svi zainteresirani Javnom se pozivu mogu odazvati putem jednostavnog online obrasca na stranicama Grada Rijeke na adresi https://www.rijeka.hr/online-obrazac-za-prijavu-na-javni-poziv-muzeja-grada-rijeke/ i na stranicama Muzeja grada Rijeke na adresi https://www.muzej-rijeka.hr/zbirke/brod-galeb/ ili putem mail adrese info@muzej-rijeka.hr, odnosno broja telefona: +385 51 351 092.

Podsjećamo, obnova broda Galeb financira se europskim sredstvima kao sastavni dio EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Brod se trenutno nalazi na obnovi u brodogradilištu Dalmont, u Kraljevici. Veći dio namještaja s broda je restauriran i čeka povratak u izvorne prostorije u kojima se nekad nalazio. Istovremeno, Muzej grada Rijeke u suradnji s nagrađivanom dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović priprema stalni muzejski postav koji će prikazati bogatu i nevjerojatno zanimljivu povijest broda.
Tri imena i tri uloge jednog broda

Galeb je u javnosti najpoznatiji kao Brod mira i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje članice Pokreta nesvrstanih, no ovaj brod je i mnogo više od toga. Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. Dva puta je ozbiljno nastradao, ali se uvijek kao feniks vraćao u život. Bio je školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište pronašao u Rijeci gdje će postati prvi hrvatski brod-muzej.

Pod imenom Ramb III izgrađen je i porinut daleke 1938. u brodogradilištu Ansaldo, u Genovi u Italiji.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je brod kulturnim dobrom 2006. godine, a potom ga je Grad Rijeka kupio s namjerom da ga preuredi u prvi hrvatski brod – muzej. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te otvaranjem mogućnosti korištenja europskih fondova, Grad Rijeka je s nizom partnerskih institucija prijavio obnovu broda Galeb za financiranje EU sredstvima. Galeb je na taj način, uz Palaču Šećera u Rijeci, postao dio EU projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”. Obnova Palače je dovršena 2020. godine, a brod Galeb je 2019. otegljen u brodogradilište Kraljevica gdje traje njegova obnova.

Najnoviji život broda Galeb bit će muzejski. Time ga nakon burne prošlosti čeka miran vez u riječkoj luci i posjeti mnogobrojnih domaćih i stranih gostiju. Prvi hrvatski brod – muzej pričat će priču o svojoj povijesti, a Javni poziv koji je Muzej grada Rijeke uputio omogućava svima zainteresiranima da u muzejski postav uvrste dio svojih uspomena koje ih vežu uz brod.