Na Korzu otvorena izložba „Volim grad kojim ne teče smeće“

Autor: Sanja Monar 27.03.2023

volim_grad_kojim_ne_tece_smece_izlozba_otvorenje Foto: Grad Rijeka

Izložba u organizaciji Udruga GIRA i SMART kvart te Mjesnog odbora Kozala na 20 plakata skreće pozornost na gorući problem odbacivanja plastike u okoliš te poziva na promjene.

Rijeka - U sklopu projekta „5 do 7 grama“ na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Volim grad kojim ne teče smeće“, kojoj je cilj skrenuti pozornost na gorući problem odbacivanja plastike u okoliš.

Izložba u organizaciji Udruga GIRA i SMART kvart te Mjesnog odbora Kozala na 20 plakata skreće pozornost na gorući problem odbacivanja plastike u okoliš te poziva na promjene.

Projekt „5 do 7“ grama progovara o problemu mikroplastike i njezinom utjecaju na ljudski organizam, ekosustave i cijeli planet. Naziv projekta „5 do 7 grama“ referira se na istraživanje WWF for Nature koje je ustanovilo poražavajuću činjenicu da prosječan čovjek u tjedan dana u sebe unese putem prehrane 5 do 7 grama plastike u formi sitnih čestica ne većih od 5 milimetra – mikroplastike.

Prema riječima Filipa Jakovca iz Udruge Gira problem mikroplastike sve je više rastući globalni problem. „Usporedbe radi, 1950. godine na svijetu je proizvedeno oko 2 milijuna tona plastike, dok je ta brojka 2019. godine iznosila 368 milijardi tona. U razdoblju od 1950. do 2017. godine više do 7 milijardi tona plastike završilo je u prirodi, veliki dio i u morima i oceanima. Posljedica je što danas na svijetu imamo pet plastičnih otoka u oceanima od čega je jedan površinom 28 puta veći od Hrvatske“, rekao je Jakovac i dodao kako mikroplastiku čovjek u svoje tijelo unosi putem hrane i disanja.

„Kako bismo ovaj problem što više približili građanima, ovu izložbu prvo smo postavili na području Mjesnog odbora Kozala, sada smo je spustili i na Korzo, a ideja nam je s ovim projektom ući i u riječke osnovne škole kako bismo djecu educirali o štetnosti plastike u okolišu“, rekao je Kristian Starčić u ime Udruge SMART kvart.

Inicijativu je prilikom otvorenja izložbe pohvalio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je njezin cilj osvijestiti što veći broj građana o ovom problemu. „Grad Rijeka putem svog komunalnog društva Čistoća nastoji na što efikasniji način zbrinuti sav otpad pa tako i plastiku. KD Čistoća upravo je pred raspisivanjem natječaja za individualizirano prikupljanje otpada u svim riječkim mjesnim odborima. Kada govorimo o obiteljskim kućama, individualno prikupljanje otpada već je omogućeno u 24 mjesna odbora, a sada je pred nama onaj veći izazov koji uključuje postavljanje individualiziranog prikupljanja otpada za višestambene zgrade“, rekao je gradonačelnik i pozvao građane da pogledaju izložbu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...