Nagrada, povelja i priznanje za Gradsko kazalište lutaka Rijeka na SLUK-u 2023.

Autor: Marina Pauletić 06.06.2023

mrljek_prljek_likovi_2022__2_ Foto: arhiva

Ovogodišnji SLUK održavao se u Osijeku od 31. svibnja do 4. lipnja u organizaciji Hrvatskog centra UNIMA i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Rijeka/Osijek - Iz Osijeka, s 29. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK-a, riječki lutkarski ansambl vratio se s nagradom za najbolju glumu – animaciju za predstavu „Mrljek i Prljek“. Gradsko kazalište lutaka Rijeka dobilo je i Povelju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, a Serđo Dlačić dobitnik je Priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu.

Ovogodišnji SLUK održavao se u Osijeku od 31. svibnja do 4. lipnja u organizaciji Hrvatskog centra UNIMA i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, uz partnere Akademiju za Umjetnost i kulturu, Državni arhiv u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Kulturni centar Osijek.

Uz bogat popratni program, na pet lokacija bilo je izvedeno deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji. Gradsko kazalište lutaka Rijeka se u subotu, 3. lipnja predstavilo svojom već nagrađivanom hit-predstavom „Mrljek i Prljek“, autora Davida Petrovića (prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec) i redatelja Davida Petrovića, koji je i autor dramatizacije. Autorski tim ove predstave čine i Luči Vidanović, koja je prema ilustracijama iz slikovnica Jelene Brezovec kreatorica i tehnologinja lutaka te scenografkinja, skladatelj Krešimir Kunda, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić i suradnica za scenski pokret Martina Hrlić Rogić. Uigrani glumački ansambl čine Karin Fröhlich, Alex Đaković, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda 29. SLUK-a u sastavu Tamara Kučinović, Đuro Roić i Edi Majaron nagradu za najbolju glumu – animaciju dodijelili su upravo riječkom lutkarskom ansamblu uz obrazloženje: „Vješto baratajući različitim lutkarskim tehnikama ansambl predstave kroz humor i animaciju dostiže proboj suvremene kulture u dječjem kazalištu. Zajedništvo ansambla ističe važnost partnerstva u lutkarstvu“.

Također, Organizacijski odbor 29. SLUK-a i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU dodijelili su Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni Gradskom kazalištu lutaka Rijeka za predstavu „Mrljek i Prljek“ već spomenutog autora Davida Petrovića prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec te za predstavu „Tončić Petešić“ autorice Vedrane Balen Spinčić prema slikovnici Vjekoslave Jurdane i Radovana Kunića. Isto tako, Organizacijski odbor 29. SLUK-a dodijelio je i Priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu organizatoru kazališne i scenske tehnike i proizvodnje Serđu Dlačiću, za ljubav i predani rad u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i na hrvatskoj lutkarskoj sceni općenito.

Riječki lutkari najavljuju kako će se „Mrljek i Prljek“ predstaviti i u Šibeniku na poznatom Međunarodnom dječjem festivalu, ove godine 64. po redu, u nedjelju, 25. lipnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...