Nagrada Vladimir Vuković za životno djelo Draganu Rubeši

Autor: Sanja Monar 17.05.2023

Dragan_Rubesa_u_Art-kinu Foto: Art kino

Novo izdanje programa Šifra: Rubeša

Rijeka - Novo izdanje programa Šifra: Rubeša u znaku je nagrade Vladimir Vuković za životno djelo koja je ove godine posthumno dodijeljena prerano preminulom filmskom kritičaru Draganu Rubeši, a istu dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara u sklopu svoje godišnje manifestacije nagrađivanja najboljih filmova (Oktavijan) te najboljih filmskih kritičara/ki (Vladimir Vuković).

Dodjela je održana 17. travnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka s kojim Art-kino zajednički provodi navedeni program posvećen ovom kritičaru. Inače, nagrada Vladimir Vuković za životno djelo prije četiri godine dodijeljena je i riječkom kritičaru Aldu Paquoli, a neki od dobitnika te nagrade su Ante Peterlić, Hrvoje Turković, Tomislav Kurelec i Nenad Polimac.

Uzimajući u obzir navedeno, i film koji će se prikazati u svibanjskom izdanju programa Šifra: Rubeša bit će najcjenjenije djelo jedne od omiljenijih kritičarevih redateljica Claire Denis – Dobar posao (Beau travail, 1999.), na repertoaru Art-kina u petak, 19. svibnja s početkom u 20 sati.

Nastanak filma Dobar posao vezan je uz novelu Billy Budd, Sailor američkog pisca Hermana Melvilla s čijim se radom autorica susrela još dok je asistirala kao pomoćnica režije drugim redateljima (Rivette, Makavejev, Wenders…) i s čijim je opisom 'muškog svijeta' svojevremeno bila opčinjena. No film nije nikakva adaptacija, već prilagodba redateljičinim zamislima kojima se u priču o 'muškom trojstvu' uvode subverzivni elementi čime se u daljnjoj transpoziciji slika i značenja razgrađuju mačistička narav sadržaja te povijesna uloga Legije stranaca u procesu kolonizacije Afrike i Azije.

Također je zanimljivo navesti kako je Denis za ulogu komandanta Forestiera odabrala Michela Subora koji je istoimenog lika utjelovio u filmu Mali vojnik (1963.) Jean-Luca Godarda, u Francuskoj zabranjenog za vrijeme trajanja Alžirske revolucije. Beau travail premijerno je prikazan 1999. godine na Venecijanskom filmskom festivalu. U zadnjoj anketi Sight & Sounda film se našao na sedmom mjestu najboljih filmova svih vremena.

U centru radnje filma smještenog na rog Afrike, u Djibuti, odnos je trojice muškaraca povezanih hijerarhijskom strukturom Legije stranaca. Narednik Galoup (Denis Lavant) pripadnik je regimente pod komandom zapovjednika Brune Forestiera (Michel Subor) prema kojemu isti gaji osjećaje poštovanja, ali i ljubomore zbog naklonosti ostalih vojnika prema njemu. S pojavom novog regruta Sentaina (Grégoire Colin) koji ubrzo privuče pažnju komandujućeg, situacija se dodatno zaoštrava jer se Galoup počinje osjećati ugroženim u svojoj poziciji pa neprestano traži priliku kako bi se sukobio s njim, što mu ubrzo i polazi za rukom. Sentain se zbog toga nađe sam u pustinji s pokvarenim kompasom u ruci.

Ulaznice za film mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...