Najavljen program 28. Međunarodnog festivala malih scena

Autor: Marina Pauletić 27.03.2023

jasen_boko Jasen Boko

Tematska nit ovogodišnjih predstava je borba za temeljna ljudska prava.

Rijeka - 28. izdanje Međunarodnog festivala malih scena održat će se od 3. do 9. svibnja, a publika će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku moći pogledati sedam predstava kazališta iz Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dugogodišnji selektor Festivala Jasen Boko istaknuo je kako je uvjet prilikom odabira predstava za Festival uvijek bila njihova umjetnička i kazališta izvrsnost, a kao tematsku nit koja se ove godine provlači kroz predstave istaknuo je borbu za temeljna ljudska prava, dok je fokus najviše stavljen na prava žena. „Živimo u 21. stoljeću koje žene često tretira u srednjovjekovnom duhu. Ona je tek puki izdanak muškarca, nevažni dio rebra, a po hrvatskim trgovima kleče muškarci koji žele biti duhovni autoriteti ženama. Jer žene su, kako je rekao jedan svećenik – drugotne u odnose na muškarca. Ali festival se bavi i drugim marginaliziranim osobama ili društvenim skupinama, koje svoj tračak svijetla traže, ponekad i pronalaze, u emociji, vjeri u svoje snove ili iluzije, u pravilu izvan društva koje ih odbacuje“, objasnio je Boko.

Publika će ove godine moći pogledati predstave – „Ferrante: Genijalna prijateljica“ HNK Zagreb; „Shakesreare: Lear“ Teatr Stary iz Poljskog grada Lublina; „Raine: Pristanak“ beogradskog Ateljea 212; „Vuković: 55 kvadrata“ HNK Split; „Pelević: Posljednje djevojčice“Kazališta Kosztolányi Dezső iz Subotice; „Wiliams: Tramvaj zvan želja“ zagrebačkog Teatra Ulysses i predstavu „Martinić: Moj sin malo sporije hoda“ Sarajevskog ratnog teatra.

Jasen Boko osvrnuo se i na riječku publiku istaknuvši kako prilikom odabira predstava za Festival nikada nije morao brinuti o tome da predstave moraju biti komercijalne i zabavne. „Dapače, kroz godine smo dovodili razne inovativne i drugačije predstave, kao što je slučaj i ove godine i uvijek imali dobre reakcije publike. Komercijalno nikada nije moralo biti stavljeno ispred umjetničkog aspekta predstave“, rekao je Boko.

Zadovoljstvo dugogodišnjom tradicijom Festivala iskazao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović rekavši kako 28 godina trajanja Festivala dokazuje njegovu kvalitetu. „Želim zahvaliti svima na entuzijazmu i trudu uloženom u organizaciju ove manifestacije tijekom svih ovih godina i siguran sam da ćemo i ove godine uživati u vrhunskim kazališnim ostvarenjima“, rekao je Filipović i pozvao građane da posjete Festival.

„Uzbuđena sam što je pred nama 28. izdanje Festivala i što se nastavlja djelo i ideja Nenada Šegvića, osnivača ove manifestacije“, rekla je Edita Karađole Šegvić, umjetnička ravnateljica Umjetničke organizacije HKD Teatra Međunarodnog festivala malih scena.

Erste banka dugogodišnji je sponzor Festivala, a prema riječima Nine Goleš, zamjenice direktora Poduzetničkog centra Erste banke riječ je o tvrtki koja svojim djelovanjem pokazuje kako je angažirana u lokalnoj zajednici. „Kao društveno odgovorno poduzeće cijenimo kulturu i kazalište i ponosni smo sponzor manifestacije već 10 godina. Veselimo se Festivalu i nadamo se odazivu publike u što većem broju“, rekla je Goleš, a zadovoljstvo što su od samog početka uključeni u ovu priču iskazala je i Vlatka Stanić, direktorica Hotela Bonavia Plava laguna koji je festivalska destinacija već 28. godinu. „Plava laguna prijatelj je Međunarodnog festivala malih scena i kroz naše poslovanje podupiremo projekte iz područja umjetnosti i kulture kako bi naši sugrađani i gosti mogli uživati u raznim oblicima zabave“, rekla je Stanić.

Valja istaknuti i ovogodišnji prateći program – u Galeriji Kortil od 3. do 18. svibnja bit će otvorena izložba „Lica, maske, rekvizita; Shakespeareov dvijet u poljskim kazališnim plakatima“.

Ulaznice za ovogodišnji Festival moći će se kupiti od 11. do 28. travnja u atriju Hotela Bonavia od 16 do 18 sati, te od 3. do 9. svibnja na blagajni Hrvatskog kulturnom doma na Sušaku sat vremena prije predstave.

Više o ovogodišnjem programu dostupno je na web stranici Međunarodnog festivala malih scena.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...