Najpoznatija ljubavna priča svih vremena "Romeo i Julija" Drame SNG-a Maribor gostuje u "Zajcu", a onda i plesni spektakl "Carmina Burana"

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.06.2022

hnk_ivan_pl_zajc

Najpoznatija ljubavna priča ujedno je i jedna od najčešće postavljanih tragedija prvog među svjetskim dramatičarima, vječnog dramskog klasika.

Masa_Zilavec__Capuletova_,_Ksenija_Misic__Pestunja_,_Kristijan_Ostanek__Capulet_,_Nejc_Ropret__Monteg_,_Davor_Herga__Knez_,_Vojko_Belsak__Paris_,_Julija_Klavzar__Julija__Foto_Sven_Jonke

Rijeka - Suradnja i međusobna razmjena gostovanja riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora nastavlja se u četvrtak 23. lipnja u 19 sati kada na pozornici „Zajca“ gostuje Drama mariborskog SNG-a i najpoznatija ljubavna priča svih vremena, „Romeo i Julija“ Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog, koja će ujedno i zatvoriti ovosezonski Shakespeareov ciklus u riječkom HNK-u. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Najpoznatija ljubavna priča ujedno je i jedna od najčešće postavljanih tragedija prvog među svjetskim dramatičarima, vječnog dramskog klasika. Nakon 70 godina izbivanja s pozornice u Mariboru, umjetnički ravnatelj mariborske Drame Aleksandar Popovski odlučio je vratiti ju na scenu uz komentar: „Fascinantna je snaga djevojke koja odluči proći kroz smrt u zagrljaj ljubavi. Smatrao sam zato da je važno prikazati priču kroz njezine oči."
„Shakespeareov klasik u režiji Aleksandra Popovskog gotovo je idealna sinteza ozbiljne analize, humora, ironije i nježnosti. Redatelj i koautor adaptacije odlučio je olabaviti tradicionalnu shemu svim raspoloživim sredstvima, ali vrlo precizno i promišljeno, tako da osnovna struktura drame zadržava svoju fizionomiju“, ocijenio je kritičar Peter Rak u slovenskom „Delu“, te dodao kako su „više od aktualizacije u prvom planu vizualnost i atmosfera bezvremenosti.“

Sudbine tragične ljubavi između Romea i Julije nisu obilježene njihovim postupcima, već društvom u kojem žive. Društvo koje predstavljaju njihove obitelji prožeto je međusobnom mržnjom. Julija, koja je sa svojih nježnih 13 godina spremna zbog ljubavi stići do ruba smrti, sklizne u vremenu - prekasno se probudi ili Romeo stiže prerano. Kada će u obitelji/društvu zavladati spoznaja da mržnja ne može izroditi ni pomirenje ni mir?
Mlađe generacije više ne zanimaju sukobi djedova i očeva. Romeo i Julija pioniri su novog doba, koji ljubavlju zaobilaze zakone ukorijenjene mržnje, i iako umiru u „igri između dvije vatre“, stvaraju novi dan za druge, prvi od mnogih drugačijih na ulicama Verone.

„ Svako je vrijeme pravo vrijeme za Shakespearea. Njegove su misli vječne. Cijeli je svijet trenutno podijeljen, pedeset pedeset, lijevi i desni, crni i bijeli, muslimani i kršćani, vegani i mesojedi… Capuleti i Montecchi. Nije važno zbog čega se mrzimo, važno je samo da se mrzimo Ali u takvom svijetu Romeo i Julija imaju drugačije planove i prioritete. Cijeli dan oni bi se samo voljeli“, rekao je redatelj Aleksandar Popovski.

U naslovnim su ulogama Žan Koprivnik i Julija Klavžar, ta ostale glume Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš , Mateja Pucko , Klavdija Stanišič i Kleopatra Purica.

Prevoditelj je Srečko Fišer, autori adaptacije Aleksandar Popovski i Nina Kuclar Stiković, dramaturginja Nina Kuclar Stiković, scenograf Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Jelena Proković, skladatelj Marjan Nećak, koreograf Žigan Krajnčan, dizajner svjetla Aleksandar Popovski.

Mariborčani u riječkom HNK-u ponovno gostuju već u utorak 28. lipnja plesnim spektaklom Baleta SNG-a „Carmina Burana“ na glazbu Carla Orffa u koreografiji renomiranog, međunarodno poznatog Edwarda Cluga.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...