[VIDEO] Nakon osvojene Nagrade hrvatskog glumišta, Zrinka Cvitešić, Goran Grgić i Siniša Popović stižu u Rijeku s predstavom „Kad svijeće dogore“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 17.01.2022

Kad svijece dogore 1

Predstava „Kad svijeće dogore“, koja je na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta osvojila čak dvije nagrade, govori o susretu dvojice prijatelja nakon punih 30 godina.

Rijeka - Nakon što je 4. prosinca zbog bolesti morala biti odgođena, kazališna poslastica, predstava "Kad svijeće dogore" zagrebačkog HNK-a i Teatra Erato, 22. siječnja u 20 sati ponovno je na programu HKD-a na Sušaku.
U Rijeku dolazi Zrinka Cvitešić, prvakinja Drame HNK Zagreb te dobitnica niza nagrada i priznanja kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Uz nju, predstavu nose i bardovi hrvatskog glumišta, dugogodišnji prvaci Drame HNK Zagreb Goran Grgić i Siniša Popović.
Redatelj predstave je Branko Ivanda, koji ima veliko značenje za karijeru slavne glumice jer je upravo u njegovu filmu "Konjanik" debitirala 2003. godine, kada je diplomirala na ADU-u u Zagrebu.
"Čast mi je što sam malim dijelom dio ovog velikog teksta, velikih glumaca i velikog redatelja. Siniša i Goran su bardovi Hrvatskog narodnog kazališta i neizmjerno sam zahvalna na odgoju i školi. Divno je biti u prilici slušati i gledati kako živi jedna velika drama jednog velikog pisca, koji je dvojici glumaca podario jedne od najljepših uloga ovog stoljeća. A Branko, ah, on je Branko. On je zaslužan za moj umjetnički život i ta naša ljubav traje već 20 godina", kazala je zagrebačka glumica Zrinka Cvitešić.

Predstava „Kad svijeće dogore“, koja je na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta osvojila čak dvije nagrade, Siniša Popović kao najbolji glumac za ulogu Henrika i Zrinka Cvitešić za najbolju sporednu žensku ulogu, govori o susretu dvojice prijatelja nakon punih 30 godina.

Nekad najbolji prijatelji verbalnim dvobojem suočavaju se s dugo prešućivanom tajnom njihova odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovno spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina?
Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepleću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetog suspensa.

Evocirajući prošlost, skidajući veo po veo s tajanstvenog događaja, koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i, tražeći razrješenje, plešu između osvete i pomirbe.
"Uloga Henrika, koju imam čast i veliko zadovoljstvo igrati u ovoj predstavi, Maraijev je relikt jednog minulog vremena, jer danas nije jednostavno zamisliti čovjeka koji ustrajno čeka 33 godine da se razračuna sa svojim prijateljem oko nekih nerazjašnjenih stvari iz njihove prošlosti. Pa ipak ona pitanja oko kojih će se oni u svom konačnom susretu obračunati pripadaju prostoru svevremenskog, vječnog, jer pojmovi ljubavi, izdaje, prijateljstava i ostalih baznih životnih vrijednosti ne podliježu trendovima i modama. Dosadašnje iskustvo igranja pred publikom, njihove reakcije, kao i osvojene nagrade i nominacije naših uloga ostavljaju nas u uvjerenju da smo u nekoj mjeri dosegli vrijednosti kako ovog predivnog Maraijevog romana tako i briljantne Hamptonove dramatizacije", rekao je prvak Drame HNK Zagreb Goran Grgić.

Ulaznice za riječku izvedbu mogu se kupiti online na www.mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) kao i na blagajni HKD-a sat vremena prije početka izvedbe.
Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu je pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od predstave.

Najavu predstave pogledajte u videu:

VIDEO