Nastavljaju se velika međunarodna gostovanja riječkog „Zajca“: „Otello“ i „Plamteća voda“ ovoga tjedna u Grčkoj

Autor: Marina Pauletić 17.10.2022

otello

Članovi riječkog HNK-a nastupat će u Heraklionu na Kreti od 19. do 22. listopada.

RIJEKA - Ansambli Opere i Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca niz svojih zapaženih međunarodnih gostovanja nastavljaju u Grčkoj, gdje će, u Kulturnom i konferencijskom centru u Heraklionu na Kreti, od 19. do 22. listopada 2022. izvesti po dvije izvedbe opere „Otello“ i suvremene baletno - plesne predstave „Plamteća voda“.

Višestruko nagrađivana operna predstava „Otello“ Giuseppea Verdija u režiji Marina Blaževića i koreografiji Selme Banich te pod ravnanjem grčkog dirigenta Myrona Michailidisa, na pozornici u Heraklionu bit će izvedena 19. i 21. listopada, a nakon Savonlinne u Finskoj i Ljubljane, bit će to još jedno veliko međunarodno gostovanje riječke Opere u ovoj sezoni. U solističkim će ulogama nastupiti grčki tenor Dimitris Paksoglou kao Otello, Anamarija Knego kao Desdemona, Daniil Alekseenko u ulozi Jaga, Michaela Selinger kao Emilia, Bože Jurić Pešić kao Cassio, Marko Fortunato u ulozi Roderiga, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Davor Nekjak kao Montano. U predstavi sudjeluju Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar. Oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, a kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić.

plamteca_voda_

Nakon Bonna, Maribora, Zagreba, Šibenika i Pule, baletno-plesna hit predstava „Plamteća voda“, glasovitog koreografa Andonisa Foniadakisa rođenog upravo na Kreti, u izvedbi riječkog baletnog ansambla rasplamsat će se na pozornici u Heraklionu 20. i 22. listopada. Rođen i odrastao uz more u Ierapetri na Kreti, Andonis Foniadakis transformira ideju vode u pokret tijela. Njegova koreografija usmjerena je na kontrastnu prirodu vode, opasnost s jedne strane i apsolutni mir s druge, ne zaboravljajući pri tome i emocionalne utjecaje vode na ljudsku dušu. Predstava, jedan od najznačajnijih projekata programa EPK-Rijeka 2020, još od svoje premijere ne prestaje oduševljavati i publiku i kritiku, kako u matičnoj kući tako i na brojnim gostovanjima.

Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa, autorski tim „Plamteće vode“ čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.).
U Heraklionu plešu članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Maria Matarranz de las Herras, Maria Del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Anna Zardi, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Noa Siluvangi, Valentin Chou i Jody Bet.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...