Neno Belan & Fiumens: U prodaji novo vinilno izdanje „Luna & Stelle“

Autor: Marina Pauletić 24.06.2023

neno_belan-26109 Foto: arhiva

Njihova priča započela je 1997., a u godinama koje su slijedile Neno Belan, Vedran Križan, Leo Rumora i Olja Dešić stvarali su i izvodili pjesme koje su oblikovale glazbenu scenu i zauvijek ostale u srcima generacija obožavatelja.

Rijeka - Neno Belan & Fiumens jedni su od najuigranijih i ponajboljih domaćih live bendova što su, osim mnogobrojim uspješnicama, koje i danas pjevaju sve generacije, pokazali na ovogodišnjem rođendanskom slavlju u zagrebačkom Domu sportova, kojim su obilježili već 25 godina zajedničkog djelovanja.

Njihova priča započela je 1997., a u godinama koje su slijedile Neno Belan, Vedran Križan, Leo Rumora i Olja Dešić stvarali su i izvodili pjesme koje su oblikovale glazbenu scenu i zauvijek ostale u srcima generacija obožavatelja. Belanov skladalački, ali i tekstopisački stil, oduvijek je bio vjerno naslonjen na popističnu razigranost, koja se baštini iz kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina, a idealan spoj popa i rocka uz zarazne melodije postale su prepoznatljiv potpis benda.

Njihov prvi album „Luna & Stelle“ objavljen je na CD formatu 2002., a 21. godinu kasnije dobio je i svoje vinilno izdanje. Ovo izdanje poseban je trenutak za bend i obožavatelje koji im je donio priliku ponovno doživjeti glazbu na tradicionalan način, uz toplinu zvuka vinila. Inspiracija za stvaranje albuma „Luna & Stelle“ pronađena je daleke 2001. godine, kada su se Belan, Križan, Dešić i Rumora ukrcali na brod „Smiles“ i otisnuli na veliko plavetnilo. Rezultat plovidbe bio je album s ukupno 15 skladbi uključujući i danas rado slušane hitove „Ludo zaljubljen“, „Kavanna“, „Uspomene“, kao i remikseve, instrumentalne i verzije na raznim jezicima, od kojih je odabranih devet otisnuto na ovom LP izdanju.

O novom vinilnom izdanju „Luna & Stelle“, za kojeg ga vežu samo lijepa sjećanja, Neno Belan je rekao:

„Ploča „Luna & Stelle“ koju sam 2002. snimio sa svojim Fiumensima, zadnja je konceptualna ploča rađena po starom načinu razmišljanja, koju sam napravio s desetak novih tada pjesama. Nakon nje je krenulo doba interneta i mreža, pa sam odlučio raditi dalje po sistemu singl po singl. Lijepo sjećanje me veže na rad na toj ploči - naime moj bend i ja smo dva tjedna plovili malim drvenim brodom „Smiles“, od našeg prijatelja Davora Lukasa, inače frontmena kultne rijecke grupe Fit, koji nam je tom prilikom bio i kapetan broda, uglavnom s vanjske strane otoka Cresa i Malog Lošinja. Na brod smo donijeli kompletne instrumente i mali razglas, svakodnevno smo vježbali i stvarali te pjesme. Atmosfera , ambijent okoline i naše druženje neću zaboraviti do kraja života. Sretan sam da je ta ploča 20 godina kasnije doživjela i vinilno izdanje“, izjavio je.

„Luna & Stelle“ jedan je od albuma koji je obilježio karijere četvorice glazbenika, a njegovo izdanje na vinilu vrijedan je podsjetnik na njihovu umjetničku snagu i glazbenu strast koja je oblikovala i nastavlja oblikovati mnoge umjetnice i umjetnike.

Vinil je u prodaji u Dallas Music Shopu Rijeka, u svim boljim glazbenim prodavaonicama i na shop.dallas.hr.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...