„Nestvarni podaci“ tema osamnaestog izdanja manifestacije „Moje, tvoje, naše“

Autor: Marina Pauletić 21.03.2023

Galerija_Filodrammatica___foto_Tanja_Kanazir

Dan nakon otvorenja izložbe, u petak, 31. ožujka u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se javni razgovor.

Rijeka - U fokusu ovogodišnjeg interdisciplinarnog tematskog festivala „Moje, tvoje, naše“ koji udruga Drugo more provodi u Rijeci od 2006. godine, bit će „nestvarni podaci“.

Automatizirano prikupljanje podataka postalo je sastavnim dijelom većine tehnologija i sveukupne mrežne infrastrukture nadzora. U takvom svijetu, nestvarni podaci predstavljaju način za razigranu interakciju s algoritamskim režimima i ponovno stjecanje mogućnosti djelovanja i kontrole. Riječ je o podacima koji su namjerno stvoreni ili modificirani ne da bi se prilagodili svijetu, već da bi ga transformirali.

Grupna izložba „Nestvarni podaci“ predstavit će radove koji pronalaze načine da se to ostvari, a bit će prikazana u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka) od 30. ožujka do 28. travnja. Kustosi izložbe su Domagoj Smoljo i Carmen Weisskopf iz umjetničkog kolektiva !Mediengruppe Bitnik, koji je u Rijeci dosad imao dvije samostalne izložbe, od kojih je jedna bila dijelom programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Radove na grupnoj izložbi predstavit će međunarodno priznati umjetnici i kolektivi Lauren Lee McCarthy, Jeremy Bailey, Adam Harvey, Tega Brain i Surya Mattu, Simon Weckert, Iodine Dynamics, Mario Santamaría i Telecommuters Working Group, koji svaki na svoj način otvaraju važno pitanje o tome možemo li stvarati nove realnosti mijenjajući i modificirajući tokove podataka.

mtn_vizual

Primjerice, instalacija Google Maps Hacks dokumentira performans njemačkog umjetnika Simona Weckerta, koji je 2020. godine šetao odabranim ulicama Berlina s kolicima u kojima se nalazilo devedeset i devet mobilnih telefona, što mu je omogućilo da u Google kartama stvori virtualnu gužvu. Ovakvom aktivnošću proizvodnje lažnih podataka moguće je zelenu ulicu pretvoriti u crvenu, čime se izravno utječe na fizički svijet tako što sustav usmjerava automobile na druge rute kako bi se izbjeglo zaglavljivanje u prometnoj gužvi.

Dan nakon otvorenja izložbe, u petak, 31. ožujka u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se javni razgovor koji je zamišljen kao prostor razmjene mišljenja o načinu na koji se naša društva transformiraju pod utjecajem automatiziranog prikupljanja i obrade podataka. Osim zainteresiranih građana koji se žele priključiti raspravi, u razgovoru će sudjelovati članovi umjetničkih kolektiva !Mediengruppe Bitnik i RYBN, istraživač digitalne kulture Felix Stalder, filozof Srećko Horvat, umjetnik Mario Santamaría te istraživač i programer Marcell Mars.

Više o programu manifestacije moguće je pronaći na internetskim stranicama Drugog mora.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...