Obilježena 15. obljetnica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.12.2022

15_-obljetnica-OS-za-klasicni-balet-i-suvremeni-ples-15-1200x800

Škola je s radom započela 2007. godine kao prva osnovna škola plesnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji koja ostvaruje programe klasičnoga baleta i suvremenoga plesa.

Rijeka - Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica prigodnim je programom održanom u HNK Ivana pl. Zajca proslavila 15 godina djelovanja. Škola je s radom započela 2007. godine kao prva osnovna škola plesnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji koja ostvaruje programe klasičnoga baleta i suvremenoga plesa.

Danas škola ima 18 školskih i 5 predškolskih razrednih odjeljenja s ukupno 145 učenika i svojim djelovanjem ostvaruje ključnu svoju ulogu u afirmiranju plesne umjetnosti kao jedne od važnih kulturnih točaka u Rijeci i Hrvatskoj te je svojim radom postala idealna platforma za odgoj i obrazovanje mladih talenata, ali i referentna ustanova za komuniciranje i promoviranje te vrste umjetnosti kod djece školske dobi, što je najpogodniji razvojni trenutak za formiranje sustava vrijednosti u kulturi.

15_-obljetnica-OS-za-klasicni-balet-i-suvremeni-ples-2

Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom putem projekata školskoga ansambla koji ostvaruje suradnju s lokalnim partnerima, kao što su MMSU Rijeka, Prostor Plus, vokalno- instrumentalna grupa Marinada; a projektima „Plesni poklon“, „Pogled s vrha prstiju“ i „Bez granica“ ostvaruje suradnju s HNK-om Ivan pl. Zajc u Rijeci, HKD-om Rijeka, Centrom Gervais iz Opatije i s Plesnom grupom Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Tijekom proteklih 15 godina škola je surađivala s eminentnim obrazovno-umjetničkim ustanovama (Hungarian Dance Academyu, Budimpešta; Accademia Nazionale di Danza, Liceo Coreutico – Educandato Statale „Colleggio Uccelllis“, Udine, Italija; Konzervatorij za glasbo in balet, Ljubljana, Slovenija; Royal Academy of Dance, London; Academia de Musica de Alcoobaça, Portugal).

Također, važno je spomenuti da su učenici škole postigli velike uspjehe i osvojili brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima (Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, Natjecanju plesača suvremenog plesa „Mia Čorak Slavenska“ u Zagrebu , Međunarodnom plesnom natjecanju Concorso Internazionale di danza ‘’Citta di Udine’’, Udine, Italija; Međunarodnom natjecanju baletnih plesača Mia Čorak Slavenska, Zagreb; Natjecanju iz klasičnog baleta „Balance“, Sarajevo, BiH itd.) i položili audicije za daljnje školovanje u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Bruxelles, Budimpešta, Beč, Ljubljana, Udine, Maribor, Milano, London).

15_-obljetnica-OS-za-klasicni-balet-i-suvremeni-ples-6

U interakciji i učenju od educiranih plesača, nastavnika i odgajatelja, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica omogućuje svojim polaznicima da razviju kreativnost, profesionalna i osobna znanja kao i vještine te kvalitetne međuljudske odnose koji će ih pripremiti za moguću profesionalnu karijeru u području plesne umjetnosti. Ili, pak, onim drugima, koji odaberu druga zanimanja, ostvarenjem svojih odgojno-obrazovnih zadaća škola će omogućiti stvaranje uspješne i kvalitetne budućnost, ali i budućnosti društva u kojemu djeluje.

Čestitke na dosadašnjem radu uputila je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši veliki značaj škole koja svojim polaznicima omogućuje razvijanje kreativnosti, ali i stjecanje profesionalnih i osobnih znanja.

„U više navrata imala sam priliku uvjeriti se u fascinantne plesne nastupe u izvedbi učenika škole, koji, zahvaljujući svome talentu i upornosti, ali svakako i njihovim vrijednim mentorima i nastavnicima, sigurnim korakom kroče prema velikim pozornicama. Ta zajednička sinergija vidljiva je i u mnogobrojnim nagradama ostvarenima na domaćim i inozemnim natjecanjima, ali i u suradnji sa stranim obrazovno – umjetničkim ustanovama čije iskustvo je dobra platforma za daljnje usavršavanje. Za riječki balet možemo reći samo kako ima dugu i raskošnu povijest, ali je uvijek protkan željom za daljnjim napredovanjem i postavljanjem novih izazova. O tome najbolje svjedoči i audicija početkom ove godine za dva nova člana baletnog ansambla u našem kazalištu, na koju se prijavilo čak više od 500 kandidatkinja i kandidata iz cijelog svijeta koji su, da bi postali dio ovog ansambla, bili spremni odmah se preseliti na riječku adresu. Uvjerena sam kako je i to jedna motivacija učenicima da vježbaju, ustraju i nastave svoju edukaciju, a ujedno se jednog dana vrate u naš grada te možda postanu dio velikog riječkog baletnog Ansambla“ istaknula je zamjenica Krpan.

15_-obljetnica-OS-za-klasicni-balet-i-suvremeni-ples-11
Više sa portala torpedo.media ...