Objavljen najiščekivaniji vinil svih vremena: „LP ploča Vjeran pas“ grupe Termiti

Autor: Marina Pauletić 24.06.2023

wp-content/uploads/2018/03/predrag-kraljevic-kralj-termiti.jpg

„Ono što Ramonesi predstavljaju za cijeli svijet, to su Termiti predstavljali za Jugoslaviju, a i šire“, Bojan Mušćet.

Rijeka - „LP ploča Vjeran pas“, dvostruko vinilno izdanje koje objedinjuje sve snimke Termita, najluđeg benda na području negdašnje Jugoslavije napokon se pojavilo u prodaji. Posrijedi je najiščekivaniji vinil svih vremena na ovim prostorima, 40 godina bilo je potrebno da se realizira. Njegovim izdavanjem zaokružena je kompletna vinilna diskografija svih relevantnih punk i novovalnih izvođača koji su djelovali u regiji.

Kolekcija njihovih studijskih i live zapisa inicijalno je objavljena 1996. na CD-u s ironičnim nazivom „LP ploča Vjeran pas“, s obzirom da im je najveća želja bila da svoja ostvarenja sintetiziraju na vinilu.

S objavljivanjem CD-a Termita, prije petnaestak godina, fanovi benda dobili su određenu satisfakciju, ali u očima fanova sve dosad i dalje je bitniji bio vinil Novi punk val 78-80' s tri pjesme – „Vjeran pas“, „Mama, s razlogom se brineš“ i „Vremenska prognoza“ zbog dva razloga: objavljen je u realnom vremenu i na poleđini ovitka nalazi se izvrsna fotografija benda uživo.

Termite je bilo teško ne zapaziti od dana kada su se pojavili. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u Rijeci se dogodila eksplozija mladenačke energije, naglo izraslog obilja bendova od kojih su mnogi izgledali i nastupali poprilično drastično - kako u odnosu prema tada dominantnoj glazbenoj sceni, tako i u odnosu prema socijalističkim normama ponašanja, kulture, socijalizacije pa onda posljedično i nekog temeljnog političkog kursa. No, čak i u takvom šarenom i eksplozivnom buntu, Termiti su odskakali, od početka su na scenu unijeli nevjerojatnu dozu anarhičnosti, otkačenosti, humora, općenito izniman šarm i stil.

U manje od tri godine, Termiti su postali najluđi live bend, čudo neviđeno do tada, ali ne samo u Rijeci, nego i u cijeloj državi. Mahnitost i sirova energija, ali i scenska artikuliranost ono je što je uvijek krasilo Termite i po čemu će zauvijek ostati upamćeni.

Rezanje žiletima, skidanje na bini, animiranje publike s forama poput „sada svi legnimo na pod“, pa onda članovi benda liježu i sviraju na podu, a i publika također legne na pod i nastavlja plesati pogo tako da se udara nogama i rukama, zatim „minuta ukočenja“, gdje se bend usred svirke smrzne poput slike na ekranu itd. Njihove „lude“ pjesme o Skylabiću, kišnim razdragancima, novoj umjetnosti, Uji gastarbajteru te punk himna „Vjeran pas“ - s jedne strane potpuni buntovni punk, provokativni, suvereni i žestoki, dok je s druge strane iznimno pitki i meloldični, a s treće strane neviđena psihodelija, humor i zafrkancija.

Bend je živio za to da smišlja unikatne scenske burgije pa odatle i zahodska školjka, kao i bacanje perja u zrak. A tu je, naravno i Damir Martinović Mrle, koji je iz Termita perje prenio najprije u Let 2 pa zatim Let 3, te je tako kroz desetljeća to perje postalo nekakav koncertni fetiš Leta 3 i cijele riječke rock scene.

Prvi pravi spektakl s perjem i zahodskom školjkom priredili su 1979. u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner. Nakon tog događaja, Termiti bili su predgrupa Buldožerima na njihovim slovenskim nastupima 1980. i 1981.

Riječki nastupi Termita kao što je onaj 1980. na Ri Rocku kad su isprobavali sustav playbacka ili iste godine u trsatskoj Narodnoj čitaonici te njihov posljednji koncert u tzv. Plavoj sali Dvorane mladosti 1982. bez sumnje su događaji koji nadilaze trenutačno značenje i postaju generacijsko obilježje. Takva je i skladba „Vjeran pas“, surova tinejdžerska himna s kojom su se mladi poistovjetili i koja ni danas ne gubi na svježini i uvjerljivosti. Za Termite se svojedobno govorilo kako su najuvjerljiviji live band istočno od Londona, krajem sedamdesetih. Ne čudi stoga da su njihove pjesme obrađene u nekoliko europskih zemalja.

Vinilno reizdanje albuma u odnosu na CD sadrži još dvije unplugged snimke iz 1996. kad se bend nakratko ponovo okupio – „Redukcija“ i „Vjeran pas“, a kuriozitet je što se na prvom vinilu nalaze studijske snimke koje se reproduciraju na 33 okretaja, a na drugom live zapisi na 45 okretaja. Na ovitku se nalazi i mnoštvo atraktivnih fotografija, kao i prvi plakat benda. Vinilno reizdanje u prodaji je u Dallas Music Shopu Rijeka, na dallas.shop.hr i u svim bolji prodavaonicama glazbe. Bilješke o bendu zapisali su izvršni producent Goran Lisica Fox i urednik reizdanja Bojan Mušćet koji je istaknuo:

„Ono što Ramonesi predstavljaju za cijeli svijet, to su Termiti predstavljali za Jugoslaviju, a i šire“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...