Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: „Otočka terca“ 1. lipnja u „Zajcu“!

Autor: Marina Pauletić 30.05.2023

otocka_terca_foto_lana_polic-90782 Foto: Lana Polić

Predstava „Otočka terca“ nastala je prema tekstu „Sjecišta“ Beatrice Kurbel, u adaptaciji Ane Vilenica i režiji mladog Ivana Vanje Alača.

Nacionalna dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Olivera Baljak dobila je Nagradu „Fabijan Šovagović“ za najbolju glumicu na nedavno završenom 30. Festivalu glumca. A kako bolje proslaviti prestižno priznanje nego izvedbom predstave u kojoj je omiljena riječka glumica odigrala nagrađenu ulogu. Stoga će predstava „Otočka terca“ ponovno gostovati na pozornici „Zajca“ u četvrtak, 1. lipnja s početkom u 20 sati.

Predstava „Otočka terca“ nastala je prema tekstu „Sjecišta“ Beatrice Kurbel, u adaptaciji Ane Vilenica i režiji mladog Ivana Vanje Alača. U prvoj profesionalnoj kazališnoj produkciji Centra za kulturu Novog Vinodolskog glume tri proslavljene glumice, uz Oliveru Baljak i Branka Petrić Fehmiu te Ana Vilenica.
Već od prve svoje izvedbe, predstava hvaljena i od kritike i od publike privukla je veliki broj gledateljica i gledatelja koji je redovno ispraćaju ovacijama.

otocka_terca_foto_lana_polic Foto: Lana Polić

Priča puna emocija, topline i humora koja će vas dirnuti, nasmijati i rasplakati govori o dvije sestre, Avi i Beli koje žive izolirane na otoku. Njihovu pomalu monotonu svakidašnjicu u njihovoj otočkoj sredini, promijenit će dolazak mlade žene iz Zagreba. Naime, kako bi preživjele zimu, sestre oglašavaju iznajmljivanje stana, a javlja se prevoditeljica Doris. Njezin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera od kojih svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove…

Ulogu Bele koja život provodi na otoku igra, kako piše kritika, „fantastična, posve prirodna i izvorno oslikana otočka žena Olivera Baljak, koja ponekad i bez riječi, samo pogledom i gestom, iznosi svoj dio priče ležernim i besprijekornim stilom glume“.

„U sjetnom oku Olivere Baljak vidjele su se sve prednosti i mane načina života na otoku. Izrazito karakterno, mirno i s lakoćom gradila je lik svoje Bele koja, zatočena u želji pomagati svima, a zanemarivati sebe, ostaje na otoku cijeli svoj život služiti. U njoj smo mogli prepoznati naše majke, bake, supruge. Žene. Istaknula se jakom emocijom koja je prešla i na nas“, stoji u obrazloženju stručnog žirija Festivala glumca.

„Budite u „Zajcu“ u četvrtak, 1. lipnja i zajedno čestitajmo Oliveri Baljak na prestižnoj nagradi“, pozivaju organizatori.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...