Opera "Regoč" dolazi u Rijeku!

Autor: Marina Pauletić 11.04.2024

regoc_opera_-72135

Opera "Regoč" ima posebno mjesto u srcima mladih jer je inspirirana bajkom Ivane Brlić Mažuranić koja ove godine slavi 150. rođendan.

Rijeka - Opera "Regoč" stiže u Rijeku! Njeno stvaranje potpisuju iznimni umjetnici: skladatelj Krešimir Klarić, libretistica Nikolina Rafaj, redateljica Kristina Grubiša. Ova glazbena čarolija, u produkciji Umjetničke organizacije Euterpa i Udruge za promicanje kulture "Dud", te opera obećava nezaboravno iskustvo za sve njezine ljubitelje, posebno učenike osnovnih i srednjih škola kojima je predstava posebice namijenjena.

Opera "Regoč" ima posebno mjesto u srcima mladih jer je inspirirana bajkom Ivane Brlić Mažuranić koja ove godine slavi 150. rođendan. Originalna bajka ostavlja snažan dojam na čitatelje svih dobnih skupina, a ova opera pruža priliku publici da doživi njezinu čaroliju na nov način, kroz glazbu. Nastala je s ciljem promocije klasične glazbe među djecom i mladima, a pružit će im nezaboravno iskustvo i izlet u svijet mašte koji otvara omogućnosti nemogućeg, baš kao i priča o Regoču.

Nakon u potpunosti rasprodane praizvedbe koja se održala 8. travnja u Maloj dvorani Lisinski u koprodukciji s koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, dogovoreno je preko deset izvedbi diljem Hrvatske, a u Rijeku dolazi 19. travnja i to u Hrvatski kulturni dom na Sušaku s početkom u 11 sati. Trajanje opere je 60 minuta.

regoc_opera_

Skladatelj Krešimir Klarić stvorio je glazbu koja će oživjeti priču o Regoču na jedinstven način. S četiri solista, šest pjevačica i deset instrumentalista u komornom ansamblu, opera će istražiti različite dimenzije likova i radnje, pružajući publici snažan emocionalni doživljaj. Libreto Nikoline Rafaj donosi svjež i suvremen pristup priči, prilagođavajući je i mladim i starijim generacijama. Redateljica Kristina Grubiša, poznata po svojem inovativnom pristupu, unosi svoju kreativnost u scenski izraz, stvarajući nezaboravno vizualno iskustvo. ZBIR studio je zaslužan za scenografiju, a Ivana Blažević, Karlo Blažina i Ana Roko za kostimografiju. Dirigenti Marija Anđela Biondić i Franjo Bilić će predvoditi ansambl kroz glazbeno putovanje, pružajući slušateljima priliku da urone u glazbeni svijet "Regoča".

Ono što čini ovu operu posebnom je njezina prilagođenost svim uzrastima, ali posebno ciljanoj publici - učenicima osnovnih i srednjih škola. S obzirom na to da je priča integralni dio školske lektire, opera "Regoč" predstavlja izvanrednu priliku za mlade da dožive umjetnost na jedinstven način i povežu se s kulturnom baštinom.

regoc_opera-31846

- Čast nam je i dužnost istaknuti naše sponzore i donatore koji su pomogli u našem cilju, navode autori.

Donatori:

Marijan Rugani, Borjan Oliver, Zlatka Tečec Ribarić, Anita Primorac, Hrvoje Miško, Alain Pahor, Damir Granda, Tanja Črnjević, Mirica Antolković, Štefica Horvatinović, Sanja Bakarić, Jula Blažutić, Jelena Biondić, Mile Biondić, Marina Biondić, Vedrana Jurgec, Tena Bosek, Igor Kudeljnjak, Divna Šimatović, Jurica Perharić, GDCK Vrbovec, Nikolina Kovačević, Ivana Nekić, Matija Ruk, Nino Sapina, Ana Jurić, Ira Varnica, Tamara Pavlek, Gabriella Baković, Julija Zonić, Domagoj Vuković, Helena Krmpotić, Eva Nekić, Marko Afrić, Danijela Ivanović, Karlo Baštek, Anamarija Ivoš, Dora Belas, Gloria Cihal, Tina Galant, Slavko Biondić

Sponzori:

Ministarstvo kulture i medija, Prima, Hina, Lepi dečki Bruveri, Inox bravarija Ivanec j.d.o.o., Godoteka, Hotel Laguna, Župa sv. Kvirina, Pantovčak, Dalia, Restoran Dioniz, Borovo, MIB studio, Botun, ETI Vinkovec

Partneri:

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Gradsko kazalište Zorin dom, Kulturno informativni centar (KIC)

- Očekuje se da će ova opera ostvariti značajan utjecaj na kulturnu scenu Hrvatske. Zato ne propustite nezaboravan doživljaj!, poručuju autori opere.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...