Osnovan konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta K-HNK: Marin Blažević prvi koordinator

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 02.05.2022

konzorcij_k-hnk_kazaliste

Blažević je najavio kako će od sljedeće kazališne sezone svaki HNK imati pretplatnički ciklus od pet do sedam predstava drugih nacionalnih kazališnih kuća, a koji će se u svim kazalištima imati isti naziv "K-HNK".

Osijek - Konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta, K-HNK, osnovan na incijativu riječkog HNK-a, predstavljen je u Osijeku, u prigodi premijere opernih jednočinki „Arlecchino“ i „Gianni Schicchi“, koprodukcije HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Osijeku i pilot projekta te primjera dobre prakse kazališnog konzorcija.

Za prvog je koordinatora konzorcija jednoglasnom odlukom intendanata imenovan riječki intendant Marin Blažević. Blažević je najavio kako će od sljedeće kazališne sezone svaki HNK imati pretplatnički ciklus od pet do sedam predstava drugih nacionalnih kazališnih kuća, a koji će se u svim kazalištima imati isti naziv "K-HNK". Istodobno je istaknuo i da se članovi konzorcija obvezuju na tri do četiri koprodukcije u svakoj sezoni, različitog opsega i složenosti, između različitih kazališta, koje će se, kao i gostovanja, posebno financirati u sklopu programa konzorcija. Već u sljedećoj bi sezoni, kako je rekao, ovaj model mogao omogućiti čak 35 međusobnih gostovanja.

„Ovim podrobno planiranim i održivim sustavom razmjene, gostovanja i koprodukcija nacionalnih kazališta međusobno i s drugim kazalištima, osim učinkovitijeg korištenja sredstava uz veći broj programa, najveću će korist osjetiti publika“, zaključila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te zahvalila sadašnjim i bivšim intendantima koji su ostvarili ovaj opsežni i zahtjevni projekt.

Intendantica u dolasku zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo istaknula je kako će svako kazalište za isti proračun imati predstavu više. Intendantica varaždinskog kazališta Senka Bulić posebno je naglasila vrijednost ovog projekta koji se prilagođava kapacitetima ansambla i prostora pojedinih kazališta, što je posebno važno za manja kazališta.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...