Otvara se izložba “Arkadia: Vrli novi svijet” u Galeriji Filodrammatica!

Autor: Nikola Cvjetović 08.06.2023

Masina,_150_x_200_cm

Umjetnička izložba otvara se u ponedjeljak, 12. lipnja u 19 sati. Izložba je dio Međunarodnog festivala vizualnih umjetnosti Arkadia, koji se od 19. svibnja do 30. lipnja 2023. godine odvija u četiri grada (Berlin, Ebersberg/Njemačka, Gdańsk/Poljska, Rijeka/Hrvatska).

Rijeka - U ponedjeljak 12. lipnja u 19 sati, u Galeriji Filodrammatica se otvara umjetnička izložba “Arkadia: Vrli novi svijet”, kao dio Međunarodnog festivala vizualnih umjetnosti Arkadia, koji se od 19. 05. do 30. 06. 2023. odvija u 4 grada (Berlin, Ebersberg/Njemačka, Gdańsk/Poljska, Rijeka/Hrvatska) uključujući umjetničke izložbe i intervencije u javnom prostoru. Kustosice izložbe su povjesničarke umjetnosti i filozofkinje Katerina Jovanović i Katarina Podobnik, zajednički djelujući kao “K Kolektiv”.

Riječki satelit projekta u kontekstu njegove 3. edicije “Brave New World”, referenca je na distopijske posljedice manifestirane budućnosti, koje sve više postaju odlikama stvarnosti suvremenog društva. Kao komentar na političko-ekonomske i društvene aktualnosti (postojanje totalitarnih struktura, rat, ubrzano razvijajući kapitalizam, klimatske promjene, rastuće nejednakosti), Arkadia povezuje europske zemlje s ciljem istraživanja i ilustracije “gorućih” problema postojeće društvene piramide. Riječka izložba biti će otvorena do 30. VI. prezentirajući četvero hrvatskih umjetnika/-ica koji se izražavaju ujedno unutar tradicionalnih i novih medija. To su: Vitar Drinković, Sebastijan Dračić, Anamarija Podrebarac i Ana Sladetić.

Drinkovićeva instalacija programirana je da prepoznaje izraze lica prolaznika, stvarajući statistiku raspoloženja temeljenu na geometriji lica, istražujući fenomen “emocionalnog trgovanja” prosječnih kripto investitora. Dračićeva hiperrealistična distopijska ulja na platnu referiraju se na suvremene fenomene (masovni mediji, tehnologija i konzumerizam), poredovajući njihove zastrašujuće posljedice. Podrebarčina auditivna instalacija pomoću umjetne inteligencije generira sintetički zvuk potresa prema brojčanim parametrima magnitude, mapirajući više od 1600 potresa koji su se desili od 2020. do danas. Konačno, instalacija umjetnice Sladetić, odabirom arhaična posuđa s jasnom intervencijom ljudske ruke i industrijske ambalaže, ukazuje na estetsko, kreativno i ekološko nasilje, koje prijeti potpunom urušavanju sustava vrijednosti, uslijed potrebe za ubrzanom proizvodnjom, konzumacijom i potrošnjom.

Na otvorenju izložbe, participirat će ujedno glavni organizator festivala, umjetnik i kustos Peter Kees, kao i voditelji programa uključenih europskih zemalja. Kustosice riječke edicije projekta, povjesničarke su umjetnosti i filozofkinje Katerina Jovanović i Katarina Podobnik (K Kolektiv).

arkadia
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...