Otvaranje izložbe „Samostalna“ Lene Ternovec u Galeriji O.K.

Autor: Nikola Cvjetović 18.10.2023

Lena_Ternovec-67504

Izložba se otvara u četvrtak, 19. listopada u 19 sati. Dan kasnije, u petak, 20. listopada s početkom u 19 sati, na istom mjestu održat će se promocija knjige Jelene Dunato "Dark Woods, Deep Water".

Rijeka - U četvrtak 19. listopada, s početkom u 19 sati, u Galeriji O.K. se otvara izložba „Samostalna” vizualne umjetnice Lene Ternovec. Multimedijalna izložba predstavlja fotografije nastale u razdoblju od 2014. – 2020. godine, na potezu između Nizozemske i Hrvatske, čiju poetiku i glavni motiv – svjetlost, sintetizira centralni video uradak, kao temporalno svjedočanstvo autoričina umjetničkog istraživanja.

Utemeljene u snažnoj emociji, monokromne fotografije kao svjedočanstva bezvremenskog toposa imaginacije, bivaju netaktilnom sinergijom sveprisutnih dualnosti – vizualnim opredmećnjem egzistencijalnih strepnji, opipljive melankolije i urođene znatiželje. S druge strane, virtualna sugestivnost fotografija u boji, duboko je dekonstruirana autoričinom piktoralnom intervencijom apstrahiranja viđenog, kao svjedočanstvom podsvjesne perceptivne logike, tako kreirajući mjesta asocijativnog, gotovo u potpunosti nezavisnog od nedirnutog svijeta, koji je kamerom, prvenstveno zahvaćen.
Manifestacijom simultanih konceptualnih zamisli u proces istraživanja spontane likovnosti u svijetu, fotografije Lene Ternovec istražuju prostor uzajamnih odnosa autora (subjekta), svijeta (objekta) i publike (recipijenta). Vizualni jezik izloženih artefakta biva materijalizacijom neopipljivog dijela stvarnosti, kao autoričine intencionalne odluke zahvaćanja onog dijela zbilje, koji se razumije i komunicira isključivo direktnim doživljajem.


Lena Ternovec rođena je u Rijeci, 1976. godine. Nakon završene umjetničko-novinarske srednje škole u sjevernom Teksasu, studira filmologiju na DAMS-u Sveučilišta u Bologni. Koautorica je dokumentarnog filma „Modra” (Fade In, 2021). Izlagala je na brojnim grupnim izložbama. Član je HDLUR-a i Fotokluba Rijeka na čijem je natječaju „Fotografkinje” 2016. godine osvojila prvu nagradu.

Dan kasnije, u petak, 20. listopada, s početkom u 19 sati, na istom mjestu održat će se promocija knjige Jelene Dunato "Dark Woods, Deep Water".

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...