Otvaranje nove sezone Art-kina uz gostujući program Motovun Film Festivala

Autor: Nikola Cvjetović 06.09.2022

Otvaranje nove sezone Art-kina uz gostujući program Motovun Film Festivala

Novu filmsku sezonu u Art-kinu otvara gostujući program Motovunskog filmskog festivala koji na veliko platno od 8. do 11. rujna s početkom u 20 sati donosi četiri filma s ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Rijeka - Na programu je intrigantna francuska drama Arthur Rambo Laurenta Canteta, dirljiva i nagrađivana islandska drama Prekrasni stvorovi Guðmundura Arnara Guðmundssona, tragikomična drama Sveti duh Cheme Garcíje Ibarre dojmljivo snimljena na 16-mm vrpci te zapaženi iranski film ceste Put pod noge Panaha Panahija, sina i suradnika velikog Jafara Panahija.

Novu filmsku sezonu u Art-kinu otvara gostujući program Motovunskog filmskog festivala koji na veliko platno od 8. do 11. rujna s početkom u 20 sati donosi četiri filma s ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Gostujući program u četvrtak, 8. rujna otvara francuska drama Arthur Rambo Laurenta Canteta s Rabahom Naïtom Oufellom u glavnoj ulozi koji se kao tinejdžer proslavio u Cantetovu Razredu, osvajaču Zlatne palme 2008. godine. Ovdje tumači ulogu Karima D., samouvjerenog francuskog pisca koji uživa uspjeh svoje najnovije knjige. Karim je jedan od rijetkih Arapa koji su uspjeli u pariškom intelektualnom društvu, no kad se otkrije njegov stari tajni identitet s društvenih mreža, Arthur Rambo, pod čijim je pseudonimom Karim nekada objavljivao provokativne poruke, cijeli će njegov javni život biti doveden u pitanje. Film je prikazan u Torontu, San Sebastianu i na drugim festivalima.

Nagrađivana i potresna drama Prekrasni stvorovi Guðmundura Arnara Guðmundssona, na programu 9. rujna, priča je o bandi mladića autsajdera koji u svoje društvo prihvaćaju maltretiranog dječaka. Prepušteni sami sebi, dječaci istražuju agresiju i nasilje, ali i uče o odanosti i ljubavi. Pritom nasilno ponašanje grupe u jednom od dječaka izaziva snolike vizije, kao upozorenje i prilika da svoju družinu izbavi od nepovratne i destruktivne agresije. Prekrasni stvorovi nagrađeni su na ovogodišnjem Berlinaleu nagradom Europa Cinemas Label (Panorama).

Prvi dugometražni film višestruko nagrađivanog redatelja kratkog metra, Cheme Garcíje Ibarre, tragikomična drama Sveti duh – dojmljivo snimljen na 16-mm vrpci – donosi pomaknutu priču o smrti vođe ufološkog društva koja posebno zabrine člana Joséa Manuela, uvjerenog da jedini zna kozmičku tajnu koja bi mogla promijeniti budućnost čovječanstva. S druge strane lokalnu zajednicu potresa istraga o nestanku djevojčice. Film se prikazuje 10. rujna u 20 sati.

Gostujući program 11. rujna zaključuje iranska drama Put pod noge, debitantski film zapaženog uspjeha Panaha Panahija, sina i suradnika velikog Jafara Panahija. Četveročlana obitelj kreće u isprva nepoznatu misiju: mlađi sin koji misli da je cijeli svijet njegova pozornica, dvoje sarkastičnih roditelja punih ljubavi i misteriozno tjeskobni stariji sin. Riječ je o sjajnom filmu ceste, inventivne i zadivljujuće priče koja spaja najbolje iz žanra etabliranog u bogatoj iranskoj kinematografiji.

Projekcije se održavaju u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite OVDJE.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...