Otvoren Međunarodni fotografski natječaj na temu vode: „Treći element – voda“

Autor: Marina Pauletić 11.06.2024

Rjecina_ispod_Orehovice-1 Foto: arhiva

Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio je i uvažavao te intenzivno promatrao.

Rijeka – Fotoklub Rijeka još od 2004. godine obilježava Svjetski dan voda na način da svake godine raspisuje natječaj na temu vode naziva „Treći element – voda“ pod geslom ili izrečenom misli rimskog filozofa Seneke: „I kada bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života“.

„Već smo tad proročki pisali o vodi kao osnovnom životnom agensu i resursu oko kojeg će se i ratovi voditi jer je od njene ukupne količine svega 3% pitke vode. Dakle, voda je ključni životni element tako da s ovim natječajem želimo biti aktualni i želimo pratiti i pratimo suvremena kretanja društva“, pojašnjavaju iz Fotokluba.

Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio je i uvažavao te intenzivno promatrao. Sav se njegov život odvijao u okviru četiriju elemenata, a to su: ZEMLJA, VATRA, VODA, ZRAK. U evolutivnoj spirali čovjek je spoznao da postoji mnogo više elemenata, dokučio neslućene znanstvene spoznaje, otišao na Mjesec i štošta još drugoga, i u tom svom hodu kroz povijest zaboravio, zanemario TREĆI ELEMENT – VODU kao osnovnu supstancu svojega života.

„Svjetski mediji dnevno prenose vijesti ili o nestašici čiste vode, ili o nekim novim eko incidentima ili pak o kataklizmama koje voda uzrokuje. To je jedan od povoda da se upustimo u „inventuru“ vode i svega što je uz nju vezano“, nastavljaju dalje.

Temeljni cilj projekta je pokrenuti ljude da u svojoj neposrednoj sredini otkrivaju prirodna bogatstva i ljepote vezane za vodu, a isto tako da detektiraju specifične ekološke situacije koje ugrožavaju naš TREĆI ELEMENT ili pak da daju neko drugo, osobno viđenje ove teme kroz medij fotografije.

Natječaj je otvoren do 20. lipnja 2024., a na internetskoj stranici Fotokluba Rijeka pišu Pravila natječaja i može se preuzeti prijavnica: https://fotoklubrijeka.hr/medunarodni-natjecaj-treci-element-voda-2024-international-competition-third-element-water-2024/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...