Otvorenje izložbe Graffiti Street Art History

Autor: Marina Pauletić 13.06.2024

grafiti-75369 Foto: ilustracija

Projekt Graffiti Street Art History provodi se kroz mrežu Clubture.

Rijeka – U petak, 14. lipnja održava se otvorenje izložbe Graffiti Street Art History koju će biti moguće pogledati i u Palachu, 15. lipnja. Istoga dana održava se Official Jam Afterparty w. Madvillains & Introvert u Klubu Palach s početkom u 21 sat. Ulaz na party je slobodan.

U subotu, 15. lipnja ujutro, točnije u 10 sati u pothodniku na Piramidi održava se graffiti jam na kojemu će crtati 11 riječkih grafitera.

Projekt Graffiti Street Art History provodi se kroz mrežu Clubture. Nositelj projekta je Udruga mladih Revolution iz Valpova s partnerskim organizacijama Kulturno umjetničkom udrugom Akt iz Opatije te Udrugom za umjetnost i stvaralaštvo REART iz Osijeka.

- Cilj projekta je dokumentiranje povijesti i razvoj hrvatske graffiti / street art scene te povezivanje scene kroz zajedničku suradnju u prikupljanju materijala za izradu fanzina. Projekt bi se dokumentirao u svom završnom izdanju u obliku art fanzina koji bi bio besplatno dostupan na mrežnim stranicama Clubture i otiskan u tiskanom izdanju za artiste i sudionike u projektu te bi se jedan dio fanzina donirao u nezavisne knjižnice: Attack, Rojc, Nigdjezemska, Palach i dr. Na taj način bi ponuđeni sadržaj stigao do što većeg interesnog kruga, a i utjecao na kulturno stvaranje novih generacija. U sklopu projekta namjera nam je u svakom gradu održati manifestaciju graffiti jama i izložbu fotografija povijesti graffiti i street art scene. Zaključno bi se održala tribina s akterima scene iz tamošnjih sredina i predstavljanje art fanzina povijesti scene. Ovakva vrsta dokumentiranja radova graffiti i street art scene je bitna iz kulturoloških i povijesnih razloga jer velik dio radova nestane sa zidova – preboji se, izblijedi zbog vremenskih utjecaja ili se sruši površina na kojoj je izrađeno, pojašnjavaju organizatori.

Prvi dio projekta obuhvaća prikupljanje materijala o oslicima, tj., prikupljanje fotografija povijesti graffiti i street art scene u kojem će sudjelovati udruge partneri svojim aktivnim uključivanjem kao poznavatelji graffiti i street art scene u svojim regijama te u suradnji s akterima scene.

Na temelju prikupljenih podataka napravit će se svojevrsni prigodni digitalni fanzin. Digitalni fanzin će biti izrađen kao uvod u samu produkciju događaja u kojem će biti predstavljena povijest i razvoj graffiti i street art scene u Hrvatskoj.

Drugi dio projekta bi se provodio kroz tematska događanja u tri grada: Osijek, Rijeka i Zagreb. To su sredine s dugogodišnjom tradicijom graffiti i street art scene te pokretači kulturnih događanja ovog tipa u manjim gradovima (Valpovo, Koprivnica).

U sklopu navedenih manifestacija održao bi se graffiti jam s akterima koji su dugogodišnji predstavnici graffiti i street art scene u Hrvatskoj, ali i s mladim akterima koji nastavljaju održavati ovaj vid ulične umjetnosti i bitan su dio današnje street art i graffiti scene u Osijeku, Zagrebu i Rijeci. Priredit će se i izložba fotografija radova iz povijesti graffiti i street art scene Hrvatske te tribina s akterima scene i predstavljanje art fanzina povijesti graffiti i street art scene. U gradovima Koprivnici, Sisku i Valpovu program bi se uključio na njihove događaje vezane za graffiti i street art scenu, a u navedenim gradovima bi publika imala priliku prisustvovati i sudjelovati u tribini o street art i graffiti sceni tih područja s akterima same scene.

Datumi turneje Grafitti Street Art History:

1. Rijeka - 14. i 15. lipanj, Omladinski kulturni centar Palach, izložba i graffiti jam;
2. Valpovo – 5. i 6. srpanj, Dvorac Prandauu Normann (U sklopu Reunited festivala ), izložba/graffiti jam;
3. Osijek - 14. i 15. rujan, Prostorije udruge Slama Osijek, izložba i tribina Graffiti Jam (Uske Njive);
4. Zagreb – 21. rujan, Street Art festival;
5. Koprivnica - Street Art festival, 10. rujan, izložba.

Projekt „Grafitti Street Art History“ provodi se kroz platformu Clubture u partnerstvu s Udrugom mladih za poticanje kreativnog izražavanja „Revolucija“ iz Valpova, Kulturno umjetničkom udrugom Akt iz Opatije te Udrugom za umjetnost i stvaralaštvo REART iz Osijeka uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba (gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport), Zaklade „Kultura Nova“ i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...