Otvorenje izložbe „Hrvatski školski brod „Jadran“ – matična luka Split 1933.–2023.“ u Pomorskom i povijesnom muzeju

Autor: Marina Pauletić 07.02.2024

maketa_skolskog_broda_jadran_zdravko_sisko,_kastav, Maketa školskog broda „Jadran“ , Zdravko Šiško, Kastav

Izložbom se obilježava 90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku.

Rijeka – Sutra, 8. veljače u 17.30 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će otvorena izložba „Hrvatski školski brod „Jadran“ – matična luka Split 1933.–2023.“, autora Ljubomira Radića, Mateja Gabrila.

Izložbom se obilježava 90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku. Brod je od 1933. do 1990. godine bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali, a od jeseni 1991. prisilno ostaje u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat.

Na izložbi će biti predstavljeno 65 fotografija jedrenjaka „Jadran“ iz 1930-ih godina, od početka gradnje u Hamburgu preko prve plovidbe do Splita 1933. godine te do putovanja svijetom zaključno s 1939. godinom. Na izložbi se može vidjeti izvorno kormilarsko kolo s „Jadrana“ iz fundusa Hrvatskog pomorskog muzeja Split, maketa u vlasništvu Grada Splita te maketa školskog broda „Jadran“ iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...