Otvorenje izložbe „Ide Ide Identitet“: autentičnost iz perspektive srednjoškolske i studenske populacije

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 18.05.2022

Zavrsna_izlozba_programa_Gledanje_Naglavacke_2021_,_foto_Tanja_Kanazir___2

Radi se o završnom događaju u okviru višemjesečne radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke 2.0, kroz koju su učenici i studenti realizirali autorske radove.

Rijeka - U organizaciji udruge Drugo more i kolektiva Spačke, u Galeriji Studentskog kulturnog centra (Kružna 8, Rijeka) u petak 20. svibnja u 20 sati otvara se grupna izložba Ide Ide Identitet. Radi se o završnom događaju u okviru višemjesečne radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke 2.0, kroz koju su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, te studenti prve i druge godine fakulteta, realizirali autorske radove uz mentorstvo voditeljica Elene Apostolovski i Petre Čargonje.

Na izložbi će svoje radove predstaviti polaznice i polaznici Lara Grdinić, Marija Blašković, Claudia Bošković, Toni Buškulić, Elena Štokovac, Dorian Jurešić i Nina Ćorić.

Ide_Ide_Identitet_-_vizual

Kroz edukacijske, radioničke i mentorske susrete, polaznici su razvijali ideje i oblikovali ih u multimedijalne radove koje povezuje pitanje: „možemo li biti što jesmo u svijetu beskonačnih kopija bez originala“? Uz slobodu samostalnog odabira forme u kojoj će ih predstaviti, polaznice i polaznici su se u osmišljavanju svojih radova trebali voditi vlastitim iskustvima suočavanja s problematikom izbora između različitih životnih stilova i identiteta, sve u cilju postizanja navodne posebnosti i autentičnosti.

Riječima mentorica i voditeljica programa, „druga generacija polaznika/ca radionice Gledanje Naglavačke suočava se sa solipsizmom i terorom samoodređenja. U svijetu u kojem je svatko poseban, a lifestyle je valuta kojom kupujemo svoju poziciju na ljestvici društvenih odnosa, oni pokušavaju prepoznati sebe. Umorni od šetnje šarenim dućanom identiteta, odbacuju slojeve identifikacija i lažnih autentičnosti ne bi li na trenutak osjetili olakšanje bezimenosti.“

S_radionice_Gledanje_Naglavacke_1

Cjelokupni se događaj odvija u okviru programa Refleks udruge Drugo more, koja i u narednim godinama namjerava surađivati s nezavisnom inicijativom Spačke na sličnim aktivnostima namijenjenim mladima. Spomenuta se inicijativa Elene Apostolovski i Petre Čargonje bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke se fokusiraju na marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi.

Nakon otvorenja, izložba u Galeriji SKC ostaje do 30. svibnja, u radnom vremenu galerije od 17 do 20 sati. Također, u utorak 24. srpnja u 18 sati održat će se javno vodstvo za zainteresirano građanstvo. Ulaz je slobodan.

Više o izložbi doznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događaja.

Zavrsna_izlozba_programa_Gledanje_Naglavacke_2021_,_foto_Tanja_Kanazir___1
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...