Otvorenje izložbe „Kolekcija Vugrinec – Metamorfoze figurativnog (1880. - 1970.)“ u „Kockici“

Autor: Marina Pauletić 11.09.2023

muzej-grada-rijeke-kockica Foto: arhiva

Zbirka je više puta izlagana u Hrvatskoj i inozemstvu.

Rijeka - Izložba „Kolekcija Vugrinec – Metamorfoze figurativnog (1880. - 1970.)“ autorice Eme Makarun bit će otvorena za javnosti u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke 14. rujna u 19 sati.


U proteklih dvadeset i pet godina, izoštrenim fokusom i kolekcionarskom ustrajnošću, Davor Vugrinec sakupio je neka od kapitalnih djela hrvatske moderne umjetnosti. Činio je to s vizijom. Sustavnom dugogodišnjem prikupljanju prethodila je namjera stvoriti zbirku nacionalne važnosti koja će predočiti zbir likovnih događanja na hrvatskim područjima od posljednja dva desetljeća 19. stoljeća, preko raznovrsnih izama tijekom prve polovice 20. stoljeća do Novih tendencija zabilježenih sedamdesetih godina.


Vugrinec je u svome naumu bio uspješan, sakupio je kolekciju koja donosi sintezu hrvatske moderne i priču o uzorima, učiteljima i zaslužnim za dosegnutu nacionalnu umjetničku razinu. Redovito su u posljednjem imale velikog udjela i naše poveznice s događanjima u europskim središtima, što će reći s umjetničkim tendencijama u Beču, Münchenu, Pragu, Parizu, Veneciji i ostalim metropolama.


Iako je riječ o izvaninstitucionalnom fundusu, njegova organizacija, stručna interpretacija i vidljivost u javnosti uvelike pridonose snažnoj afirmaciji i valorizaciji hrvatske umjetnosti.

Zbirka je više puta izlagana u Hrvatskoj i inozemstvu – u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Narodnoj galeriji u Ljubljani, osječkom Muzeju likovnih umjetnosti i drugdje, a djela iz kolekcije sve su češće integralni dio muzejsko-galerijskih izložbenih programa. Odluka o izložbi odabranih radova iz „Kolekcije Vugrinec“ u Muzeju grada Rijeke nakon Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Osijeka… bila je logičan slijed, a riječkoj su publici ovim izložbenim postavom predstavljena neka od kapitalnih umjetničkih ostvarenja hrvatske moderne i razdoblja nakon nje. Ono što riječku izložbu čini posebnom je velik broj umjetničkih radova koji u dosadašnjim javnim koracima Kolekcije Vugrinec nisu bili izlagani, što riječku izložbu čini dobrim dijelom jedinstvenom.

Tekstove u katalogu potpisuju Ema Makarun i Zvonko Maković, a izložbu će biti moguće pogledati do 8. studenog.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...