Otvorenje izložbe „Kuraž“ Ivane Butković i Ele Štefanec u Kloviću

Autor: Marina Pauletić 16.11.2023

izlozba-danijela-susanj-galerija-juraj-klovic-5-2400x1524_c-69715

Pod nazivom „Kuraž“ objedinile su radove kojima govore o svojoj neprestanoj potrebi i spremnosti baviti se onime što smatraju bitnim.

Rijeka – Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika Rijeka u petak, 17. studenog s početkom u 20 sati u Galeriji Juraj Klović otvara izložbu „Kuraž“, autorica Ivane Butković i Ele Štefanec.

Izložba „Kuraž“ cjelina je koja povezuje radove vizualnih umjetnica Ivane Butković i Ele Štefanac. Zaokružena je to cjelina koja se sastoji od niza procesualnih radova za koje je ključan protok vremena koji ih oblikuje, a zajednička im je njihova preobražajna vrijednost. Autorice su se povezale sličnim umjetničkim djelovanjem, ispreplitanjem osobnog, skrivenog i intuitivnog. Pod nazivom „Kuraž“ objedinile su radove kojima govore o svojoj neprestanoj potrebi i spremnosti baviti se onime što smatraju bitnim, oslobođene vlastitih i tuđih ograničenja.

Ivana Butković rođena u Rijeci 1985. Diplomirala je 2015. na diplomskom sveučilišnom studiju Primijenjenih umjetnosti, pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APU), smjer Primijenjeno kiparstvo. Sudjelovala je na grupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Veneciji, Grazu, Beču i New Yorku. Tijekom studija na APU (kolegij Kostimografija i moda), surađivala je na produkcijama Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura te preddiplomskog studija Gluma i mediji kao kostimograf. Od 2005.- 2009. aktivna je članica Teatra Rubikon u čijim je produkcijama sudjelovala kao izvođač ili kostimograf. Dobitnica je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2011. i austrijske nagrade Red Carpet Art Award, 2015. Članica HDLU-a Rijeka od 2021. godine.

Ela Štefanac (b.1993., Požega, Hrvatska) je vizualna umjetnica koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa. Njezin rad nije ograničen na medij, ali često koristi analognu fotografiju, pronađene i svakodnevne objekte, elemente iz prirode, video, zvuk i sebe. U svome radu prikazuje vizualnu poeziju u suvremenoj umjetnosti. Godine 2018. stječe naziv Magistre likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je austrijske nagrade Red Carpet Art Award (2015.) za koju je članica žirija narednih godina. Izlaže samostalno u Hrvatskoj, grupno u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2018. članica je HDLU-a Rijeka, a od 2022. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 29. studenog. Moguće ju je pogledati u radnom vremenu galerije, radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...