Otvorenje međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika GrafičaRI u Kortilu

Autor: Ivana Grabar 16.01.2022

wp-content/uploads/2021/12/Galerija-Kortil-2400x1524 c.jpg

Izložba ostaje otvorena do 4. veljače, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.
U sklopu izložbe bit će organizirani i edukativni programi – radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Rijeka - U ponedjeljak 17. siječnja u 19 sati u Galeriji Kortil otvara se međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika GrafičaRI.

Natječaj kojeg od 2013. godine provodi Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, nadovezuje se na bogatu tiskarsko-grafičku povijest Riječke grafičke škole. Natječaj je do sad rezultirao izložbom GrafičaRi s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Povodom obilježavanja 15-te godišnjice djelovanja APURi, napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva. Na natječaj koji je bio otvoren od 20.4. do 22.8. 2021. godine zaprimljeno je 246 prijava i 635 radova iz 31 zemlje, a prema odluci Povjerenstva odabrani su radovi 119 autora – 60 studenata i 59 mladih umjetnika, koji će se moći vidjeti na izložbi u Kortilu.

Međunarodno povjerenstvo činili su Letricija Linardić (Akademija primijenjene umjetnosti u Rijeci), Mario Čaušić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Vilma Bartolić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Breda Škrjanec (Mednarodni grafični likovni center, Slovenia) te tri inicijatorice projekta Ivana Bajcer (APURi), Dajana Radoš (APURi) i Sunčana Simichen (umjetnica).

Na otvorenju izložbe objavit će se i dodijeliti tri novčane nagrade te više pohvala autorima:

STUDENTI
Nagrada - Giovanni Merenda - Italy
Pohvala - Ivana Ivaničić (knjiga umjetnika) - Hrvatska, APURI
Pohvala - Dominik Višnjić (knjiga umjetnika) – Hrvatska, APURI
Pohvala - Sara Manninen (knjiga umjetnika) - Finska

MLADI UMJETNICI
Nagrada - Mario Matoković – Hrvatska, Osijek
Nagrada - Agnieszka Lech Binczycka - Poljska
Pohvala - Ioannis Anastasiou (umjetnička grafika) - Grčka
Pohvala - Helena Tahir (umjetnička grafika) - Slovenija
Pohvala - Lucija Mihić (knjiga umjetnika) - Hrvatska
Pohvala - Olesya Dzhurayeva (umjetnička grafika) - Ukrajina
Pohvala - Teodora Micić (umjetnička grafika) - Srbija
Pohvala - Vinicius Libardoni (umjetnička grafika) - Poljska

Izložba ostaje otvorena do 4. veljače, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.
U sklopu izložbe bit će organizirani i edukativni programi – radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Provedba natječaja sufinancirana je od strane Sveučilišta u Rijeci – UNIRI projekti za mlade znanstvenike i umjetnike, dok je izložbu u Kortilu podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe molimo unaprijed najaviti na kontakte Galerije.