Otvorenje međunarodne izložbe „Treći element – voda 2023.“ u Galeriji Principij

Autor: Marina Pauletić 20.11.2023

wp-content/uploads/2021/03/Otvorenje-izlozbe-Fotografkinje-2021.-u-galeriji-Principij-8.jpgFoto: ilustracija

Prijavilo se 132 autora s ukupno 712 fotografija.

Rijeka – Sutra, 21. studenog u 19 sati održat će se otvorenje međunarodne izložbe „Treći element – voda 2023.“ u Galeriji Principij.

Radi se o radovima pristiglim na natječaj Fotokluba Rijeka na kojega se prijavilo 132 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Malte, Rumunjske i Finske s ukupno 712 fotografija. Selektor Borislav Božić za izložbu je odabrao 82 fotografije 82 autora, a od njih izdvojena je jedna fotografija za prvu nagradu te 11 fotografija za pohvalu.

„Kao najbolju fotografiju odabrao sam fotografiju Fight the fear Alekseja Cegnera iz Slovenije. Fotografija je crno-bijela, vertikalnoga usmjerenja. Kadrom po vertikali dominira blago zamućeni vodopad, a donji dio kompozicije je skoro potpuno crn, s tu i tamo pokojim detaljem. Na gornjem rubu te crne plohe - tla, stoji osoba u bijelom i promatra taj veličanstveni vodopad. Ovo nije čovjek, ovo je njegova misao. Ova osoba nije pojedinac – ona je metafora ove civilizacije“, objasnio je Božić.

Aleksej_Cegner_-_Fight_the_fear,_PRVA_NAGRADA,_Slovenija Aleksej Cegner, „Fight the Fear“, prva nagrada

„Iako je u natječaju navedeno da će biti pohvaljena tri autora, zbog iznimno dobrih fotografija jedanaest sam ih pohvalio jer svaka od pohvaljenih fotografija, tj. autora, pokazuje vrlo visoku razinu kreativnosti. U ovom kontekstu pristiglih fotografija sljedeće pohvaljene se ističu i po svim su elementima procjene iznad drugih: Marijo Maduna, Mikro kozmos, Bosna i Hercegovina; Dubravka Kanjski, Iz serije Tri agregatna stanja, Hrvatska; Jussi Helimaki, By the waterfall, Finska; Vladimir Jovanovski, Fellowship, Sjeverna Makedonija; Gordana Nejgebauer, Imati i nemati, Srbija; Valentina Bunić, Lost Soul, Hrvatska; Jurij Pelc, Earth vains, Slovenija; Anja Tomanič, Dying world, Slovenija; Davorka Trbojević, Treptaji, Hrvatska; Maja Stošić, Odmaranje na vodi, Srbija; Ovi D. Pop, The flame 02, Rumunjska“, kazao je Božić.

Izložba ostaje otvorena do utorka, 28. prosinca. Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...