Ovoga vikenda ZagrebDox u 12 hrvatskih gradova, među njima i Rijeka

Autor: Marina Pauletić 13.06.2024

art_kino_croatia_ilustracije__3_ Foto: ilustracija

ZagrebDox u gostima ove godine kreće u brojne hrvatske gradove s tri naslova, redom filmovima koji su izazvali velik interes publike.

Rijeka - Kako 'produžiti život' sjajnim dokumentarcima nakon što završi festival? ZagrebDox ima rješenje: poslati ih na turneju po Hrvatskoj!

ZagrebDoxovi dokumentarni naslovi više ne stanuju samo u našem glavnom gradu. U suradnji s Kino mrežom naš najznačajniji festival dokumentarnog filma odlazi u niz hrvatskih gradova s tri filma koja su obilježili dvadeseto izdanje Festivala. „April u Francuskoj“, „Nasmijana Gruzija“ i „Sretni kamperi“ bez problema su osvojili mnogobrojnu publiku 20. ZagrebDox-a a sada će to isto pokušati napraviti u Bjelovaru, Daruvaru, Klanjcu, Labinu, Novskoj, Puli, Rijeci, Samoboru, Slatini, Varaždinu, Zaboku i… još malo u Zagrebu! Riječ je o programu ZagrebDox u gostima.

Izvršni direktor ZagrebDoxa, Hrvoje Pukšec, objasnio je motivaciju za pokretanje projekta:

„Svake godine ZagrebDox svojoj vjernoj i zainteresiranoj publici prikazuje stotinjak probranih dokumentaraca iz cijelog svijeta. Dokumentaraca koji se nakon festivalskog tjedna uglavnom više ne mogu pogledati – pogotovo oni filmovi koji nemaju hrvatskog producenta ili koproducenta, koji nemaju iza sebe lokalnog distributera. Upravo takvi filmovi čine tkanje ZagrebDoxa i upravo te filmove želimo pokazati zainteresiranoj publici diljem Hrvatske. Suradnja s Kino mrežom je konačno ove godine započela i što se ZagrebDoxa tiče: vjerujemo kako je riječ tek o prvom izdanju u nizu!“

ZagrebDox u gostima ove godine kreće u brojne hrvatske gradove s tri naslova, redom filmovima koji su izazvali velik interes publike, filmovima koji su mali, ali veliki: baš kakvi autorski dokumentarci trebaju biti.

„April u Francuskoj“ prati April, petogodišnju Engleskinju nezadovoljnu preseljenjem svoje obitelji u Francusku. Nakon vremena lockdowna provedenog u Parizu seli se u malo srednjovjekovno selo u jugozapadnoj Francuskoj gdje je živio njen pradjed. Posjećujući mjesno groblje, April misli da ljudi tamo samo spavaju. Razgovara sa svojim pradjedom i čvrsto vjeruje da bi se on na kraju mogao vratiti. Dok čeka pradjeda, susreće njegove bivše prijatelje i zajedno s njima otvorit će se svijetu, otkriti svoju nutrinu i zauvijek promijeniti svijet odraslih oko sebe.

„Nasmijana Gruzija“ pokušava odgovoriti na pitanje koja je cijena poluistina koje nam govore političari. Godine 2012. gruzijski predsjednik htio je izmamiti osmijeh naciji. U utrci za ponovni izbor predsjednička stranka najsiromašnijima je obećala subvencioniranu stomatološku skrb. Po cijeloj zemlji državni zubari počeli su vaditi pokvarene zube uz obećanje da će ih zamijeniti u predstojećim mjesecima – a onda je predsjednik izgubio.

„Sretni kamperi“ žive u kampu uz obalu Virginije. Provode ljeta u zbijenim, zahrđalim kamp-prikolicama. Zabavlja ih to što plaćaju skromnu najamninu za lokaciju od milijun dolara, ali ono što ih čini najsretnijim ljudima na svijetu nisu samo divni zalasci sunca. Ispod stereotipa o parku za prikolice krije se nevjerojatna utopija u kojoj si susjedi međusobno pomažu i dijele sve što imaju. Nažalost, njihov je raj prodan – pripremaju za deložaciju i gubitak generacijama dugih veza. Dok se još jednom odvija poznata priča o raseljavanju, oni se čvrsto drže svojih posljednjih sunčanih dana. Imućniji ljudi, koji će zauzeti njihovo mjesto, nikada neće biti tako bogati.

Kina u kojima se ZagrebDox u gostima može posjetiti su: Art-kino (Rijeka), Dokukino KIC (Zagreb), Kino "30. svibnja" (Daruvar), Kino Gaj (Varaždin), Kino Labin, Kino Novska, Kino Slatina, Kino Valli (Pula), Kino Zabok, Kuća Klajn (Klanjec), Kulturni i multimedijski centar Bjelovar i Pop up Art kino (Samobor).

Filmovi će biti na repertoaru 15. i 16. lipnja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...