Performans Nine Kamenjarin ovoga vikenda u Art-kvartu Benčić

Autor: Marina Pauletić 14.09.2023

nina_kamenjarin

Kamenjarin je veliku pozornost medija i publike, pridobila performasnom „Hommage Tomislavu Gotovcu”.

Rijeka - U nedjelju, 17. rujna, s početkom u 20 sati, splitska vizualna i performativna umjetnica Nina Kamenjarin, izvesti će participativni performans „Fikcija i ja“ u interkaciji s posjetiteljima aktualnih sadržaja kompleksa Art-kvart Benčić. Činom performansa, umjetnica preispituje modele, odnosno mehanizme (in)direktne komunikacije pojedinaca u suvremenom svijetu.

Kamenjarin je veliku pozornost medija i publike, pridobila performasnom „Hommage Tomislavu Gotovcu”, kada je 25. lipnja 2020. godine, na krovu Doma hrvatskih likovnih umjetnika, sat vremena „stražarila” gola, direktno se referirajući na Gotovčev performans „Straža na Rajni” iz 1994. godine, kojim je Gotovac, u vrijeme Domovinskog rata, nagog tijela licem okrenut prema istoku, mirno stajao na vrhu „Džamije”, a koja je uslijed različitih prenamjena funkcije (i imena) u okviru postojećih režima, podcrtavala političke konotacije Tomovog performansa.

Nina Kamenjarin (Split, 1991.) diplomirala je 2016. na temu Simbioza skulpture i performansa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo. U Njemačkoj položila dva semestra „Produkt und Komunikations design“ FH Aachen. Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, uključujući prvu nagradu Essl Art Award 2015 u Austriji i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na Trijenalu kiparstva u Zagrebu 2018. Aktivna je članica udruge HULU Split i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnik/ica, HZSU. Trenutno radi na Akademiji u Splitu (UMAS) kao stručna suradnica na kiparskom odsjeku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...