PHOTORI 2022: Suvremeni makedonski autori Monika Moteska i Robert Jankuloski izlažu u Galeriji Principij

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.09.2022

Monika_Moteska_Hor_na_shlemovi_1-1_A_-_Copy

Robert Jankuloski i Monika Moteska, suvremeni su makedonski autori te predstavljaju svoju zemlju, tj. Sjevernu Makedoniju na ovogodišnjem 59. Venecijanskom bijenalu.

Rijeka - Fotoklub Rijeka poziva na događanja u okviru programa Riječkog festivala fotografije, PHOTORI 2022. U goste im dolaze Monika Moteska i Robert Jankuloski, dvoje suvremenih makedonskih autora koji sa svojim radovima ove godine predstavljaju Sjevernu Makedoniju na Venecijanskom bijenalu.

U ponedjeljak, 26. rujna u 18 sati bit će projekcija filma o braći Manaki, prvim balkanskim snimateljima, čiji je autor Robert Jankuloski, a u utorak je otvorenje njihove zajedničke izložbe "Arhiv stvarnosti" u 19 sati.

Izložba "Arhiv stvarnosti" u Galeriji Principij ostat će otvorena do 10. listopada i može se pogledati radnim danom: 10 – 13 i 17 – 20 sati, subotom 10 – 13 sati, a nedjeljom i praznikom je zatvorena.

Pozivnica_Monika_i_Robert_2022__copy_-_Copy

Evo što o njihovom radu piše ugledna kustosica Anna Frangovska:

"Zbor kaciga" umjetnice Monike Moteske je videoinstalacija. Vizualni korpus rada sastoji se od prelijepog stjenovitog krajolika, snimljenog u prilepskom pletvaru (emotivna povezanost s ovim krajem zbog autorova prilepskog podrijetla igra važnu egzistencijalnu ulogu), au toj meditativnoj prirodnoj ljepoti dramatičan i repetitivni, mantrični čin odvija se "kotrljanjem" metalnih kaciga nizbrdo. Ovaj video uradak je alegorijski memento na sve izgubljene "glave" u bezumnim ratovima, na sve žrtve koje su se borile za ostvarenje tuđih ili vlastitih ideala, utjelovljujući apsurdnost ljudskog postojanja i samouništenja, u težnji za posjedovanjem drugoga. naroda, biti jači, moćniji, bogatiji, politički dominantan, vladati. Ova vizualna arhiva postavlja pitanje krhotina ljudskog duha i svrhe postojanja.“

„Robert Jankuloski, pak, u fotografskom ciklusu "Novi krajolici" artikulira dvije konceptualne cjeline. S jedne strane dokumentira stare i napuštene tvornice, zgrade, objekte koji više nisu u funkciji. Tu je vrijeme stalo, uspomene i događaji su se pamtili, samo su pojedine uništene i unakažene reminiscencije vlastitog postojanja vezane uz atmosferu koja je vladala i u kojoj je život pulsirao. Te napuštene i dehumanizirane urbane "spomenike" počinje ponovno naseljavati priroda, koja kao da traži "slobodno" mjesto i prostor za nastavak svoje vrste, bez ljudske kolonizacijske prisutnosti, izvrsna kontekstualizacija Nature in vita. Snimka koju je arhivirao Jankuloski izvrstan je podsjetnik na stare socijalističko-komunističke sustave i njihove utopijske ideale, koji su funkcionirali, ali ih je, nažalost, nakon određenog vremena prevladao kapital i nadmoć individualne ekonomske koristi nad kolektivnom dobrobiti.“

Pozivnica_za_projekciju_copy

Autor filma, Robert Jankuloski objedinjuje fotografski rad Janakija i Miltona Manakija, prvih balkanskih kinematografa. Braća Manaki su tijekom godina mitologizirana, a njihovoj su ostavštini pripisane dodatne atribucije kako bi se dodatno veličala njihova neosporna važnost. Međutim, ova tendencija dodavanja novih i nepotvrđenih informacija je nepotrebna i štetna, jer njihova ostavština već ima veliku kulturnu vrijednost ne samo za Makedoniju nego i u širem balkanskom kontekstu. Zbog toga je svaka činjenica i mišljenje izneseno u filmu Manaki – priča u slikama pomno istraženo i ponovno potvrđeno predstavljenim artefaktima.

U Nacionalnom arhivu Sjeverne Makedonije čuva se 18513 negativa, od toga 7115 negativa na staklu i 10952 originalne fotografije. U arhivu je i preko 2000 metara filmskog materijala na kojem su braća Manaki snimili Ilindenski ustanak, Balkanske ratove, Prvi svjetski rat, vladare i državnike toga doba itd. Ostavili su bogato nasljeđe važne dokumentarne vrijednosti povijesnog i kulturnog razvoja zemalja. U njihovu čast održava se svake godine Filmski festival braće Manaki u rodnoj im Makedoniji.

Robert_Jankuloski_Vourvouru_2022_2744_mala
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...