„Plimna (si)(e)mpatija“: izložba nagrađivane slovenske umjetnice Robertine Šebjanič u Filodrammatici

Autor: Marina Pauletić 24.01.2023

robertina_sebjanic-30146

Riječ je o prvoj ovogodišnjoj izložbi u sklopu programa „Galerija DM“ udruge Drugo more.

Rijeka - U četvrtak 26. siječnja u 19 sati, u Galeriji Filodrammatica održat će se otvorenje izložbe „Plimna (si)(e)mpatija“ slovenske novomedijske umjetnice Robertine Šebjanič.

Posvećujući se odnosima čovjeka i prirode, umjetnica u svojoj stvaralačkoj praksi dubinski promišlja biološke, kemijske, političke i kulturne stvarnosti vodenih okoliša, kao i problematiku ljudskog djelovanja na druge organizme. Njezini su radovi interdisciplinarni, često vrlo poetični i istovremeno snažno povezani sa znanošću i drugim područjima društvenog djelovanja. Na samostalnoj izložbi u Filodrammatici, umjetnica će predstaviti dva recentna rada koji demonstriraju izravan utjecaj čovjekovog djelovanja na okolna mora i oceane, i prepoznaju iskustvo koje dijele sva stvorenja, bez obzira na njihovu veličinu.

Nakon što je rujnu prošle godine bio premjerno izložen u Linzu na festivalu Ars Electronica, najvećem festivalu novomedijske umjetnosti u Europi i jednom od najprestižnijih u svijetu, rad Echinoidea Future — Adriatic Sensing imat će svoje drugo uprizorenje upravo na riječkoj izložbi. Ova umjetnička audiovizualna instalacija bavi se trenutnim bio-geološkim i morfološkim uvjetima u okolišu morskih ježinaca, koji bilježi drastično smanjenje razine kisika zbog ljudskog djelovanja u vidu stvaranja tekućeg otpada. Istražujući faktore stresa lokalnog i globalnog ljudskog otiska na okoliš, umjetnica kroz projekt prikazuje krhkost, ali i otpornost vodenih vrsta.

robertina_sebjanic

Glavno istraživanje za umjetnički rad provedeno je u okviru rezidencije „The Zero Pollution Adriatic“ koju je pokrenuo UR Institut iz Dubrovnika u sklopu projekta STARTS4Water, a odvijalo se u obalnom području južnog Jadrana.

Samo na dan otvorenja izložbe, u velikoj dvorani Filodrammatice bit će izložena i instalacija Atlantic Tales: Selachophilia: Cetorhinus maximus – Limaria hians, audiovizualna pripovijest o morskim dubinama i mračnim projekcijama za njihovu budućnost, ako se ne smanji dosadašnji čovjekov destruktivni utjecaj. Protagonisti priče su morska bića s kojima se autorica susrela tijekom boravka na znanstveno-istraživačkom brodu RV Celtic Explorer u Irskoj, za vrijeme ekspedicije u Sjevernom Atlantiku: golema psina (Cetorhinus maximus), kozmopolitska migratorna vrsta morskog psa koji živi u dubokim vodama svih oceana s umjerenom temperaturom, i Limaria hians, mala vrsta školjke egzotičnog izgleda koja je endemična za vode Sjevernog Atlantika. Imerzivna instalacija isprepliće priču, ispjevanu u tradicionalnom irskom sean-nós stilu, s naracijom pripovjedača i terenskim snimkama iznad i ispod površine Atlantskog oceana.

Robertina Šebjanič živi u Ljubljani i djeluje na sjecištu humanističkih i prirodnih znanosti. Nagrađena je s Honorary Mention na Prix Ars Electronica 2016., te je nominirana za nagrade STARTS2016, STARTS2020 i White Aphorid. Godine 2018. godine bila je rezidencijalna umjetnica na Ars Electronici. Izlagala je i izvodila performanse na brojnim samostalnim i skupnim izložbama: Ars Electronica (Linz), ZKM (Karlsruhe), re:publica (Berlin), Centro de Cultura Digita (Mexico City), Piksel (Bergen), Eyebeam (New York) i dr. U Hrvatskoj je izlagala na Sajmu 3N u organizaciji Drugog mora u Rijeci, te na Device_art festivalu u organizaciji udruge Kontejner u Zagrebu.

Nakon otvorenja, izložbu je uz slobodan ulaz moguće posjetiti do 17. veljače, u radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati, te subotom od 16 do 20 sati.

Riječ je o prvoj ovogodišnjoj izložbi u sklopu programa „Galerija DM“ udruge Drugo more, nakon koje u veljači slijedi izložba „Svjetlosni stožac budućnosti“ grčke medijske umjetnice Kyriaki Goni (23. veljače – 17. ožujak 2023.).

Više o izložbi i predstavljenim radovima doznajte na ovoj poveznici.

Više sa portala torpedo.media ...