[VIDEO/FOTO] Početak tjedan na 15. Vrisku predstavio je domaće i regionalne književne poslastice

Autor: Sandra Turkalj 14.09.2022

vedrna_rudan_frida_sarar_2022_vrisak_rijeka__2_

Bogati književni i kulturni program obilježio je ponedjeljak i utorak na 15. Vrisku

vedrna_rudan_frida_sarar_2022_vrisak_rijeka__5_

Rijeka - "Vrisak Junior" u Dječjoj kući ugostio je Sanju Pilić koja je ovog ponedjeljka predstavila svoj rad riječkim mališanima. Autorica je promovirala svoju novu slikovnicu „Hoću biti velik!“ (V.B.Z., 2022.), priču o zbunjenom dječaku koji silno želi biti velik kako bi mogao raditi sve tajnovite, uzbudljive i zanimljive stvari, koju je maštovito i zabavno ilustrirala Željka Mezić.

U V.B.Z.-ovoj knjižari u art-kvartu „Benčić“ Dragan Jurak potpisivao je pobjednički roman „Peleov priručnik“, slojevitu posvetu čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti. U nastavku programa razgovaralo se o prevođenju književnih djela s hrvatskog na strane jezike sa Susan Curtis, urednicom i osnivačicom londonske izdavačke kuće „Istros Books“ te književnikom Ivicom Prtenjačom u sklopu programa „Književnost koja uključuje“.

U večernjem programu promoviran je roman „Štakori“ (Beletra, 2022.) Jana Bolića. Zanimljivo je da kako je upravo u Rijeci smještena ova kriminalistička priča i govori o riječkom podzemlju u kojem caruju makroi, dileri i korumpirani policajci. Autor je o romanu razgovarao s književnikom i novinarom Davorom Mandićem.

VIDEO

Od noviteta domaćih autorica i autora predstavljena je knjiga Ivice Prtenjače, „Kino sloga“ (V.B.Z., 2022.) koja nas vraća u riječke sedamdesete i osamdesete i jedno drugačije djetinjstvo. U dijelu programa „U fokusu“ predstavljena je knjigu lateralnih zapisa „O drugima, o sebi: autobiografsko-memoarski zapisi“ (Naklada Ljevak, 2022.), Velimira Viskovića. Također se razgovaralo o Nuhanovićevom romanu „Zavod za apatiju“, vještom spoju distopijskoga žanra i društveno-političke satire.

Bogati program nastavio se i u utorak. Mlađe čitatelje, Melita Rundek upoznaje sa zabavnim i vrckavim mačkom u slikovnici „Darmar, Maki je car!“ (V.B.Z., 2022.). Program se nastavio s četiri sjajna književna programa u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

vedrna_rudan_frida_sarar_2022_vrisak_rijeka__4_

Đurđice Čilić imala je prva priliku promovirati svoj roman „Novi kraj“ (Disput, 2022.) uobličen u stotinjak priča koje veže prisutnost nekoliko istih likova. Nakon šest godina od prošlog romana, Vedrana Rudan pomovirala je svoj novi roman „Doživotna robija“ (V.B.Z., 2022.) za koji se može reći da je oštar i provokativan, ali i drukčiji, tiši i melankoličniji od dosadašnjih, psihološki iznijansiran i slojevit.

Regionalnu zvijezdu, autora Srđana Valjarević i njegovu novu knjigu „Fric i Dobrila“ (Laguna, 2021.), predstavio je urednik i izdavač Ivan Sršen u dijelu programa "U fokusu". Priča je to o prosječnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj obitelji, koja je zapravo duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posije raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na „novo normalno“.

vedrna_rudan_frida_sarar_2022_vrisak_rijeka__1_

Književni utorak na Vrisku zatvoren je razgovorom autorice Fride Šarar i urednika Drage Glamuzine o novoj zbirci pjesama „Udaljena jednu stvarnost odavde“ (V.B.Z., 2022.) u kojoj je Šarar prikupila pjesme pisane zadnjih 25 godina.

Večernje druženje nastavilo se muzičkom premijerom u Book Caffeu „Dnevni Boravak“ gdje je prvi puta javno izvedena kultna poema Allena Ginseberga „Howl“ na čakavski u izvedbi Vedrana Ružića i Nikole Petkovića.

pocket icon

Vedrana Rudan, Frida Šarar i Nikica Petković obilježili jučerašnji program

Više sa portala torpedo.media ...