Počinje drugo izdanje Gibanja - eksperimentalnog zvučnog događanja

Autor: Marina Pauletić 08.11.2022

sicomat-02487

Gibanja predstavljaju premijeru audiovizualnog performansa „Sicomat“ o tišini nastaloj nakon gašenja hrvatskih brodogradilišta.

Zagreb - U srijedu, 9. studenog u Zagrebu počinje drugo izdanje Gibanja – eksperimentalnog zvučnog događanja u organizaciji udruge KONTEJNER koje će u četiri dana u Pogonu Jedinstvo, klubovima Peti kupe i Močvara te u Muzeju suvremene umjetnosti predstaviti uzbudljiv program iz područja umjetnosti zvuka i prostorno-zvučnog te audiovizualnog stvaralaštva u izvedbi 28 umjetnika/ca i umjetničkih kolektiva. Među njima se posebno ističu sintesajzer virtuoz svjetskog glasa – Nizozemac Thomas Ankersmit, francuski umjetnik imerzivnih vizuala MAOTIK koji nastupa s violončelistom i producentom Maartenom Vosom iz Nizozemske, južnokorejska violončelistica Okkyung Lee, najpoznatija po specifičnim noise improvizacijama te praizvedbe dviju novih produkcija hrvatskih umjetnika za Gibanja: prostorno-zvučne kompozicije izvest će tonota (Ivona Eterović) i Miodrag Gladović.

sicomat

Prvog dana Gibanja, u srijedu 9. studenog u 18.30 sati u Pogonu Jedinstvo premijerno će se predstaviti audiovizualni performans Sicomat autora Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza, Andree Matošević, Miodraga Gladovića i Marija Kalogjere. Mišljen i stvaran iz trenutka rastakanja brodogradilišnih radnih zajednica, a time i rastakanja mogućnosti konstruiranja kompleksnih plovila, „Sicomat“ podcrtava točku razmeđa jedne sasvim nove, suvremene i dosad nepoznate zvučne dihotomije. Industrijska tišina, neprirodna brodogradilišnim gradovima poput Pule, u naglašenom je kontrastu s desetljećima generiranom bukom na navozima, a čiji je značaj bio ne samo usko proizvodan već i kulturološko-simbolički. Otud se tišina, taj vrijedan resurs i komoditet, u performansu artikulira i kao „nezdrava“, „tišina groblja“, odnosno stanje koje može konotirati „užas“. Moderan stroj po kojem je rad i naslovljen, „Sicomat“, a čiji plamenici zahvaljujući optičkom upravljanju po nacrtu režu lim ugrađivan u brodove u veličini 1:10, može se prepoznati kao opreka takvom „silenziu“ – tišini, i jedno od ishodišta industrijskog zvukovlja i buke u samom radu.

U radu su korišteni su vizualni i zvučni isječci iz filmova „Pulski navozi“ (1970.) Branka Bauera i „Ploviti se mora“ (1965.) Aleksandra Aranđelovića. Nakon premijerne izvedbe, rad će se u obliku zvučne instalacije moći poslušati u Pogonu Jedinstvo u četvrtak, petak i subotu (10., 11. i 12. studenog), od 18 do 21 sati.

Ulaz na sva događanja Gibanja je slobodan.

O autorima „Sicomata“:

Alen Sinkauz je diplomirani muzikolog, skladatelj i izvođač te dobitnik četiri Zlatne arene Pula film festivala za filmsku glazbu. Sklada i oblikuje zvuk u glazbeno-scenskim, plesnim i kazališnim predstavama te radiofonijskim, prostorno-specifičnim i multidisciplinarnim izvedbenim projektima. Nenad Sinkauz je diplomirani etnomuzikolog, skladatelj i izvođač te dobitnik četiri Zlatne arene Pula film festivala za filmsku glazbu. Sudjeluje u brojnim audiovizualnim, kazališnim i koncertnim izvedbama. Miodrag Gladović je diplomirani inženjer elektroakustike, glazbenik, glazbeni producent i multimedijalni umjetnik, jedan od najprominentnijih predstavnika hrvatske suvremene eksperimentalne i improvizatorske glazbene scene. Mario Kalogjera je izvedbeni animator i grafički oblikovatelj slike s bogatim iskustvom rada za HRT, Zagreb film, Bonobo studio i Kinoramu. Andrea Matošević je profesor i istraživač u domeni etno-antropologije, kulturalnih studija, povijesti i filozofije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Jedan je od suosnivača Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Trenutno mu je u istraživačkom fokusu filmski prikaz industrije s posebnim naglaskom na brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća.

Projekt „Sicomat“ je sufinanciran sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...