Port of Dance nedjelja: improvizacija u muzeju, VR predstava i radionica u Dječjoj kući

Autor: Marina Pauletić 13.05.2023

in_the_moment In the moment

Predstava „In the Moment“ u trenutku istražuje vrijeme kroz inovativan pristup izvedbi i improvizaciji.

Rijeka – Nedjelja, 14. svibanj donosi još jedno vrhunsko ostvarenje suvremenog plesa – u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka s početkom u 19 sati očekuje nas predstava „In the Moment“ talijanske koreografkinje Camille Monge i glazbenika Emanuelea Maniscalca. Kroz jutro, u 10 i 12 sati u Dječjoj kući ponovno se nastavlja program „Francis Footwork“ koji uključuje prikazivanje VR predstave i interaktivnu radionicu za djecu.

Predstava „In the Moment“ u trenutku istražuje vrijeme kroz inovativan pristup izvedbi i improvizaciji. Klavir i bubnjevi izvode skladbu, djelomično po notama, a djelomično improviziranu. Glazbene ideje inspirirane su pokretima plesača koji su oblikovali kontinuirani dijalog između zvukova i gesta. Ova razmjena vodi publiku u kolektivno nesvjesno glazbeno pamćenje i meditativno stanje. Istraživanje koreografkinje Camille Monga i glazbenika Emanuelea Maniscalca usmjereno je na novi način skladanja koreografije i glazbe kao jedne partiture. S predstavom „In the Moment“ oni istražuju nekoliko različitih tehnika improvizacije, koje tako postaju oblici skladanja.

francis_footwork-52017 Francis Footwork (Foto: Ros Kavanagh)

Predstava „Francis Footwork“ autora Davida Bolgera, u izvedbi CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti – „Dancing is like dreaming with your feet“. Od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene oduševljenim kritikama medija, a u proljeće 2022. godine predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama.

„Francis Footwork“ prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta ove plesne mreže, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.

Nakon gledanja predstave, radionica „Kreativne plesne priče“, namijenjena djeci osnovnoškolske dobi (6+ godina), nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti kroz kinestetičko učenje u zajednici. Crpeći inspiraciju iz predstave „Francis Footwork“, radionice su osmišljene kako bi djeci približile priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi. Pod vodstvom iskusne plesne umjetnice/učiteljice Andreje Brozović Adžić Kapitanović, djeca su vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka te su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.

vr_predstave-40529

Ulaznice za predstavu „In the Moment“ po cijeni od €7 (52,74 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

VR predstave i radnice za djecu su besplatne, uz obaveznu rezervaciju mjesta na press@hkd-rijeka.hr.

Sve predstave Port of Dance festivala možete pogledati ovdje.

Port of Dance četvrtu godinu za redom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, uz potporu projekta Kreativna Europa – Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka i Rezidencije Kamov.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...