Posljednji tjedan za posjetiti veliku ljetnu izložbu Tisje Kljaković Braić "Spomenik živom čoviku" u Galeriji Kortil

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 29.08.2022

Spomenik_zivom_coviku__4_

Na likovnoj sceni prisutna je već dvadesetak godina, no Tisja je u kolektivnu svijest likovne i šire publike upisala izvanredno duhovitim karikaturama prizora iz bračnog života koje je prije pet godina počela objavljivati na Facebooku.

Rijeka - Nakon dugog ljeta u Galeriji Kortil, približava se kraj izložbe Spomenik živom čoviku akademske slikarice, spisateljice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić. Posljednji dan za posjetiti ovu veliku izložbu je nedjelja 4. rujna. Galerija Kortil tijekom ove izložbe radi po ljetnom radnom vremenu – svaki dan od 9 do 12 sati te od 18 do 21 sat.

Izložba koja je otvorena od sredine srpnja ugostila je i radionicu za djecu Vijeća mladih Benčić, koja se zbog velikog interesa ponavlja još jednom – 1. i 2. rujna, a prijave su u tijeku do 30. kolovoza na stranicama udruge VML.

Na likovnoj sceni prisutna je već dvadesetak godina, no Tisja je u kolektivnu svijest likovne i šire publike upisala izvanredno duhovitim karikaturama prizora iz bračnog života koje je prije pet godina počela objavljivati na Facebooku. Nakladnička kuća Fraktura izdala je 2018. godine njezinu knjigu karikatura Oni koja je od tada otisnuta u pet izdanja, a 2021. godine izdana je i nova knjiga karikatura Oni 2. Tisjin književni prvijenac U malu je uša đava, u drugom proširenom izdanju obogaćen je ilustracijama, te dvije godine drži prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja.

Spomenik_zivom_coviku__1_

Na izložbi je predstavljen Tisjin slikarski opus, ali i omiljene karikature. Uvodni tekst u katalogu izložbe napisao je Ante Tomić.

Govori se kako običnog čovjeka ne zanima umjetnost, no možda je istina i da umjetnost ne zanima običan čovjek. Odvojivši se od svoje publike, umjetnost je sasvim prekinula komunikaciju s njome, stvorivši krug onih koji stvaraju i koji je konzumiraju, stvorivši kule koje su okružene zidinama i odbijaju svaki pokušaj posjeta.

Klovićevi dvori bili su puni posjetitelja, u prvome dijelu prevladavali su tišina i promišljanje, u drugome smijeh i tihi razgovori. Jedan dio izložbe poticao je poniranje u sebe, a drugi, u još jednom činu zbližavanja pred umjetninom, komunikaciju sa svojim bližnjim. Toliku posjećenost nije zabilježila izložba predivnog i cijenjenog Bukovca, a izložbe manje poznatih slikara redovito odišu tišinom i samoćom. Ima i ta tišina i samoća svoje draži, umjetnost i treba ostati vjerna introspekciji, ali čovjekova intima, privatnost ne sastoji se samo od njega samoga. U privatnost su uključeni svi oni koji su mu najbliži, a tu je dimenziju Tisja ponovno otkrila i probudila svojim stvaralaštvom. Možda nije problem u običnom čovjeku, ta Tisja mu je „digla spomenik“. Kada umjetnost nauči stvarati i za svakodnevnog čovjeka, možda će onda i on pokušati bolje razumjeti i druge strane umjetnosti. (Ema Botica)

Spomenik_zivom_coviku__3_
Više sa portala torpedo.media ...