Predavanje Fotografija kao koncept u galeriji Principij

Autor: Nikola Cvjetović 29.09.2023

FOTOGRAFIJA_KAO_KONCEPT “Razgovor”, 1978. , crnobijela fotografija, papir, 9 x 12,5 cm, autor fotografije nepoznat, kolažirana intervencija Vlado Martek, privatno vlasništvo

Vlado Martek i Sandra Križić Roban gostuju u Rijeci u okviru sveučilišnog umjetničkog projekta „Umjetnička fotografija danas. Rakurs kao diskurs“.

Rijeka - U riječkoj će se galeriji Principij, utorak 3. listopada, s početkom u 17 sati, održati gostujuće predavanje pjesnika, konceptualnog umjetnika, slikara i esejista Vlade Marteka i znanstvene savjetnice na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu Sandre Križić Roban.

Pod nazivom „Fotografija kao koncept“, predavanje se organizira u sklopu programa sveučilišnog umjetničkog projekta: „Umjetnička fotografija danas. Rakurs kao diskurs“ kojem je voditeljica izv.prof.dr.sc. Nataša Lah s Katedre za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
U knjizi „Vlado Martek. Pripremanje za fotografiju.“ (2018), Sandra Križić Roban među ostalim piše: „Na tragu prihvaćanja umjetnosti kao otvorenog polja, u kojem umjetnik može raditi ono što misli da treba raditi te usvajanjem fluxusovskog principa djelovanja, kojim se ne stvara razlika između umjetnosti i života, i u sklopu kojeg su svakodnevica, rutina i banalnost legitimni načini umjetničkog izražavanja, Martek od sredine 1960-ih nadalje eksperimentira i istražuje razne medije. (…) Fotografija u njegovom opusu ima posebno mjesto, prvenstveno jer je ‘najbliža riječima’, kako sam kaže, bliska poeziji i automatskom pismu (…). U jednom trenutku Martek fotografije počinje upotrebljavati kao gotove pjesme, nad-sadržaj, prihvaćajući njihovu nestalnu prirodu i sposobnost da funkcioniraju kao podloga i predmet, kao trag, a ne kao dokaz.“

Vlado Martek je pjesnik, konceptualni umjetnik, slikar i esejist, rođen u Zagrebu 10. 5. 1951. Diplomirao je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976. U početku se bavio vizualnom i konkretnom poezijom (nazivajući je predpoezija), a od sredine sedamdesetih, konceptualizmom i akcionizmom (s Grupom šestorice autora), umjetničkim knjigama te samostalno objavljenim i samostalno distribuiranim tiskanim izdanjima (samizdati, letci, plakati, razglednice). Od početka osamdesetih bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom i land artom. Piše tekstove o poeziji, tekstove i kritike o likovnim praksama. U posljednje vrijeme vratio se projektima u duhu konceptualizma i bavi se fotografijom kao konceptualnom formom.
Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti te se bavi teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Radi na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju. Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i alternativne strategije sjećanja. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju.


Objavila je knjige Na drugi pogled: pozicije suvremene hrvatske fotografije (UPI2M & IPU, 2010.), Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas: odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda (Ljevak, 2013.), monografije Hana Miletić – Street Photography (UzF, 2016.), Vlado Martek – Pripremanje za fotografiju (UzF, 2018.), Anabel Zanze – Napinjanje teksta (Gliptoteka HAZU, 2018.), Branko Balić (IPU, 2022.), te Pisma Ireni. Rekonstrukcija izgubljenog vremena iz arhiva I. V. (Ljevak, 2022.) Izlagala je na međunarodnim konferencijama, priredila niz samostalnih i skupnih izložbi i objavila brojna poglavlja u knjigama, znanstvene i stručne radova, tekstove u katalozima, te kritike, prikaze i razgovore u domaćim i inozemnim tiskanim izdanjima.


pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...