Predstavljanje knjige Georga von Trappa „Do posljednjeg pozdrava zastavi“

Autor: Marina Pauletić 19.10.2022

von_trapp-39825

Knjiga će biti predstavljena u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke u petak, 21. listopada, s početkom u 13 sati.

RIJEKA - Povodom 75. obljetnice smrti austrijskog mornaričkog časnika Georga von Trappa, u Muzeju grada Rijeke predstavlja se njegova knjiga „Do posljednjeg pozdrava zastavi“. Podnaslov knjige je „Sjećanja austrijskog podmorničkog zapovjednika“, što jasno govori o kakvu je izdanju riječ. Knjiga je hrvatski prijevod memoara koje je von Trapp posvetio događanjima tijekom Prvog svjetskog rata. Memoari su prvi put objavljeni 1935. i prikazuju von Trappa u drukčijem, realnijem svjetlu od onoga kojim je prikazan u holivudskom filmskom klasiku „Moje pjesme, moji snovi“ gdje ga glumi Christopher Plummer (1965.).

Memoarski zapisi svjedoče o profesionalnom vojniku koji je preuzeo dužnost mornaričkog zapovjednika. Veći dio stranica govori posvećen je vojnim operacijama koje je von Trapp poduzimao u Jadranskom, Jonskom i Sredozemnom moru. To nije tekst koji ulazi u kategoriju standardne arhivske građe. U njemu se prepoznaje doza subjektivnosti, štoviše čitamo ga gotovo kao povijesni roman, s mnoštvom dijaloga, opisa situacija i područja kojima se von Trapp kretao za vrijeme rata. A kretao se područjem koje je u biografskom pogledu bilo njegovo.

Georg von Trapp rodio se u Zadru 1880. godine. Mornaričku akademiju završio je u Rijeci. Sudjelovao je u kartografskoj ekspediciji na području Oceanije i Dalekog istoka. Sudjelovao je u suzbijanju Boksačkog ustanka u Kini 1902. Povratkom u domovinu, zainteresirao se za nova oružja poput torpeda i podmornice. U kapelici Mornaričke akademije vjenčao se 1911. s
Agathom Whitehead, unukom riječkog industrijalca Roberta Whiteheada,s kojom je imao sedmoro djece. Obitelj se nastanila u raskošnoj vili u Puli.

Obitelj je tijekom rata odselila u Austriju, osim Georga, koji je postao zapovjednik torpiljarke br. 52. Uskoro i zapovjednik podmornice U 5, ograničene brzine i operativnog dometa, što mu nije smetalo da postane najuspješniji i najodlikovaniji podmornički kapetan austrijske mornarice. Tako je npr. 1915.
potopio u izravnom dvoboju pored Palagruže talijansku podmornicu. Kraj rata dočekao je kao zapovjednik podmorničke baze u Boki Kotorskoj. Slom Austro – Ugarske teško je prihvatio. Nakon naglog prekida karijere, gubitka velikog dijela imovine i smrti supruge, pronašao je novi život u glazbi. Također novu ljubav te osnovao svjetski glasovit obiteljski zbor. Von Trapp je odbio služiti u nacističkoj mornarici, pa je s obitelji preselio u SAD, gdje je 1947. preminuo.

Memoari koji su ostali iza njega pisani su u trećem licu, što upućuje na pomisao kako autor nije želio preuzeti zasluge za svoje vojne rezultate isključivo sebi. Hrvatskom čitatelju posebno su zanimljivi opisi ovdašnje obale, ljudi i kulture. Von Trapp se nije ograničavao na puko bilježenje činjenica, čitatelju je htio prenijeti iskustva o životu u Austrijancima tada pomalo egzotičnoj zemlji.

O knjizi će u ime izdavača govoriti Gordan Ravančić (Hrvatski institut za povijest), Ante Gverić (Državni arhiv u Zadru), te Filip Hameršak i Boris Blažina (Udruga 1914.-1918.). O svome glasovitom pretku govorit će Johanna II. von Trapp, unuka Georga von Trappa. Knjiga će biti predstavljena u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke (Trg. R. Zanelle 1/1) u petak, 21. listopada, s početkom u 13 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...