Premijera „Bijesnog Orlanda“ u „Zajcu“: Priča o sukobu, ljubavi i ludilu u suvremenom ključu

Autor: Sanja Monar 23.02.2023

Bijesni_Orlando_HNK_Zajc_foto_by_Drazen_Sokcevic Foto: Dražen Šokčević

Reprize predstave su 25. veljače te 9., 10. i 11. ožujka.

Rijeka - Premijera predstave Talijanske drame „Orlando furioso“ / „Bijesni Orlando“ prema renesansnom epu Ludovica Ariosta u adaptaciji Luciana Delprata i Jazmín Sequeira, koja potpisuje i režiju, na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u petak, 24. veljače, s početkom u 19.30 sati.


Slavni književni klasik, Ariostov viteški ep, u ovoj će, kako je autori nazivaju, ironičnoj adaptaciji biti doveden u vezu s trenutkom koji živimo.


-"Ariostov spjev čitamo kao dnevnik s početka europskog putovanja koje nas je dovelo ovdje gdje smo sad. U kojem je trenutku povijest prečacem skrenula prema Armagedonu? Ima li šanse za promjenu tog smjera?“, pitaju Sequeira i Delprato naglašavajući kako predstava prema epu o borbama kršćana i Saracena za posjed Europe nastaje u trenutku kada „tisuće ljudi iz siromašnih zemalja hrle na granice Europe, bježeći od ratova i siromaštva, prijeteći brisanjem granica koje povijest i tržište oduvijek ispisuju.“ Likovi će se suočiti s postindustrijskim društvom ogrezlim u konzumerizmu i oglašavanju, postavljajući tako metaforu modernog svijeta, najavljuju iz HNK.


Nakon slavne režije Luce Ronconija iz 1969. godine, jednog od remek-djela talijanskog kazališta 20. stoljeća, nitko se nije usudio ponovno uprizoriti ovaj klasik svjetske književnosti. Jazmin Sequeira, argentinska redateljica, dramaturginja i sveučilišna profesorica, suočila se s ovom intenzivnom pričom o ratu, ljubavi i ludilu „u pokušaju da epohe, kulture i žanrove dovede u dijalog, u nadi da će taj razgovor biti glas druge priče“.


-U spektakularnoj predstavi, uz korištenje novih tehnologija, glume Andrea Tich, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Annamaria Ghirardelli, Stefano Surian, Mirko Soldano, Ariella Reggio, Stefano Iagulli, Giuseppe Nicodemo, te studentice i studenti odsjeka Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci: Dora Čiča, Mihael Marković, Tino Trkulja, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić-Kapetanović i Karla Aračić. Glas Aleksandra Cvjetkovića čuje se u predstavi kao glas naratora, stoji u najavi.


Reprize predstave su 25. veljače te 9., 10. i 11. ožujka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...