Premijera dokumentarnog filma Žica u Art-kinu

Autor: Andrea Načinović 26.05.2022

zica_film_artkino

Film Žica daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovoga puta u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u kanjonu rijeke Kupe.

Rijeka - Kino magistrala, filmski projekt koji povezuje Rijeku, Split i Dubrovnik i dalje donosi premijere novih europskih naslova u kina duž Jadranske magistrale.

Peti u nizu premijernih programa Kino magistrale u Art-kinu domaći je dokumentarni film Žica redateljice Tihe K. Gudac, premijerno prikazan na prošlogodišnjem ZagrebDoxu i nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Riječka premijera održava se u petak, 27. lipnja u 20 sati, uz gostovanje redateljice filma.

Žica daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovoga puta u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u kanjonu rijeke Kupe. Slovenija je žicu postavila kako bi spriječila "nadiranje" ilegalnih migranata u Europsku uniju, a Hrvatska je tako postala tampon zona za priljev izbjeglica koje dolaze iz BiH na putu do zapadne Europe. Intimističkim uvidom u skriveni život ilegalnih migranata koji prolaze balkanskom rutom, film gledateljima približava i manje poznate realnosti koje se odvijaju na tlu i granicama Hrvatske.

Žica je pritom stvorila sasvim novu dinamiku tog područja, a posljedice njenog postavljanja i metoda koje se provode u očuvanju granica EU potencijalno dovode do radikalizacije onih koji ilegalnim putem ulaze u Europu. Granično područje uz Kupu sada umjesto turista privlači nacionaliste, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice. To ne utječe puno na smanjenje problema ilegalnih migracija, ali svakako uvelike otežava svakodnevni žitelja prekrasnog kraja Pokuplja, s obje strane granice.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...