Premijerno predstavljana knjiga Giacoma Scottija „Priče, bajke i legende“

Autor: Marina Pauletić 06.07.2023

wp-content/uploads/2019/11/U-galeriji-Principij-otvorena-izlo%C5%BEba-Sje%C4%87anje-Giacoma-Scottija-1.jpgFoto: arhiva

„Nadam se da ćete zajedno sa svojim sinovima i unucima čitati moje priče, bajke i legende“, kazao je Scotti.

Rijeka - U Gradskoj vijećnici održano je premijerno predstavljanje knjige Giacoma Scottija „Priče, bajke i legende“, izašle u nakladi Val iz Rijeke.

Knjigu su predstavili dr.sc. Damir Grubiša, ilustratorica Nena Pavelić i Dragan Ogurlić u ime izdavača. Ovo je 240 knjiga Giacoma Scottija i 41 knjiga za djecu, a treća knjiga koju Scotti objavljuje u izdavačkoj kući Val. Autor naslovnice je Ivica Oreb, grafičke pripreme Željko Maletić, fotografije autora Petar Fabijan, a realizacija je Zlatka Ožanića.

Na predstavljanju Ogurlić je izrazio zadovoljstvo što može predstaviti novo ostvarenje Giacoma Scottija, čije je svako djelo iznimno ostvarenje.

„Ova knjiga na neki način sinteza onoga što je priređivao za djecu kroz razne časopise i novine“, kazao je Ogurlić.

„Brojni kritičari koji su pisali o njegovim knjigama, smatraju da je Giacomo Scotti stvaralački najjači kao pripovjedač za djecu, autor četrdesetak naslova pripovijedaka, bajki, basni i zbirki poezije koje je počeo pisati još dalekih pedesetih godina prošlog stoljeća za riječki dječji list na talijanskom, ‘Il pioniere’ (Pionir), koji se kasnije nazvao ‘Arcobaleno’ – Duga. Iz njegove književne radionice potekle su i priče o moru, legendama, sudbini moreplovaca, o povijesti gusara i uskoka na Jadranu, o djeci i morskim čudovištima“, u pogovoru je napisao Damir Grubiša.

Grubiša je ovom prilikom predstavio i prijedlog za dodjelu odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića Giacomu Scottiju za osobite zasluge u kulturi.

Zahvalivši se na inicijativi za ovo visoko državno odlikovanje, Scotti je kazao kako je, s obzirom na to da je već zagazio u 95 godinu, ovo možda posljednja knjiga u njegovoj bogatoj bibliografiji.

„Nadam se da ćete zajedno sa svojim sinovima i unucima čitati moje priče, bajke i legende“, kazao je Scotti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...