Produženo trajanje izložbe „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“

Autor: Marina Pauletić 29.05.2023

alga_izlozba

Laboratorij Alga bilo je farmaceutsko poduzeće koje je dobilo ime po svomu najpoznatijem proizvodu.

Rijeka - Dobre reakcije posjetitelja na izložbu o Ljekarničko-kozmetičkom laboratoriju Alga u Muzeju grada Rijeke, povodu su njezinu produženju. Umjesto do 31. svibnja, kako je bilo prvotno najavljeno, izložba će se moći pogledati do 30. lipnja 2022. i to u zgradi „Kockici“.

Podsjetimo se, izložba „Alga – čuvar našeg zdravlja“ govori o pogonu koji je u Rijeci i na Sušaku djelovao između dva svjetska rata. Ostao je upamćen u svijesti mnogih sugrađana, pa i na cijelom prostoru ondašnje države, koliko zbog svojih ljekovitih pripravaka, toliko i zbog pripravaka za ljepotu. Laboratorij Alga bilo je farmaceutsko poduzeće koje je dobilo ime po svomu najpoznatijem proizvodu. To je Alga za masažu koju je u svojoj ljekarni u Rijeci još od samog početka 20. stoljeća proizvodio i prodavao Dinko Budak. Zajedničkim snagama njega i kolege farmaceuta Vladimira Kezelea, stvorena je tvrtka sa sjedištem na Sušaku koja je zapošljavala preko 50 djelatnika. Priča je to o vizionarstvu autora i osnivača Laboratorija Alga, o ubrzanom razvoju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, te o marketinški izrazito naprednim idejama za svoje vrijeme.

Izložbu organiziraju Muzej grada Rijeke i JGL Muzej farmacije u Rijeci. Autori izložbe su Marin Pintur iz JGL Muzeja farmacije, te Kristina Pandža i Rafaela Ban iz Muzeja grada.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...