Proglašeni pobjednici Festivala Teatra Omišalj-Čavle

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.06.2022

Casabianca_-_Kastel_Grobnik

Nagradu publike odnosi Casabianca , dok je stručni žiri najboljom predstavom u cjelini proglasio “ Balon “ u koprodukciji Tetra Exit i Teatra 2000.

Čavle - Šest vrhunskih predstava i mnogo odličnih glumaca bilo je ove godine na programu 21. Festivala teatra Omišalj-Čavle koji se odigravao od 17.- 24. lipnja .

Već dvadeset jednu godinu Grad Grobnik i Omišalj domaćini su zajedničke kulturne manifestacije Festivala teatra Čavle-Omišalj koji u ova dva mala mjesta donosi poznate glumce i odlične predstave različitih žanrova. Predstave su se izvodile naizmjence od 17. do 24. lipnja i to u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju,

Pred prepunim gledalištem u Omišlju završnu su večer otvorili sopci KUD-a Ive Jurjević da bi nakon nakon predstave „ Dekorater “ nastupila izvrsna ženska klapa Vejanke.

„Posebnost ovog Festivala je što predstavlja plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih frankopanskih Kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom. Doista smo ovih dana gledali izvrsne predstave, zahvaljujem selektoru Denisu Rediću, svim gostujućim teatrima te našoj vjernoj publici “ naglasila je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.
U ime Općine Čavle sve prisutne pozdravio je i predsjednik općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrnac.

Goran_Grgic

Predstave koje će se pamtiti…

S ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira spram tradicije održavanja festivala, održale su se predstave Pale sam na svijetu u produkciji Scene Gorica te Nemaš pojma Grizlijane kazališta Smješko iz Zagreba.

Festival je u Kaštelu Grobnik 17. lipnja otvorila predstava Moj slučaj, glumca i redatelja Borisa Svrtana koja govori o životu Vlade Gotovca. Dva dana kasnije kaštel grada Grobnika bilježi povijesni rekord posjećenosti, oko šest stotina posjetitelja ovacijama ispratilo „Casabiancu“ tj. Irenu Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiacu .Teatar 2000 i Teatar Exit nastupili su s predstavom Balon u kojoj su briljirali Krešimir Mikić i Vilim Matula.

U Omišlju su igrale predstave Vla Vla Vlajland u produkciji Moruzgve s Ecijom Ojdanić , potom Uvijek će nam ostati ljubav , Teatra Rugantino u kojoj glume Jelena Miholjević i Dražen Čuček, dok su na dan zatvaranja festivala 24. održana komedija Dekorater, kazališta Lectirum u kojoj glume Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić.

Nagradu publike osvojila je „ Casabianca“ autora i izvođača Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace. Dva se povijesna rekorda Festivala vežu za ovu predstavu. Prvi je što je na 100 ocjenjivačkih obrazaca predstava ocjenjena s prosječnom ocjenom 9,93 ( od 1-10.) što je apsolutni rekord Festivala u 21 godinu postojanja, dok je drugi rekord posjećenost publike u kaštelu Grada Grobnika. Kapacitet sjedećih mjesta predviđa cca 200 gledatelja dok ih je te večeri po procjeni organizatora bilo tri puta više i to već sat vremena prije početka predstave.

"Zahvaljujemo publici na nagradi, stvarno smo više nego iznenađeni da smo uz tako odlične predstave i vrhunske glumce mi osvojili publiku! I zahvaljujemo Festivalu teatra što nam je uopće dao prostora i doveo nas u konkurenciju s ozbiljnim teatrima i prvacima hrvatskog glumišta", rekla je Irena Grdinić.

Ocjenjivački sud u sastavu: Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija dodjelili su priznanja za najbolju žensku ulogu Eciji Ojdanić u predstavi Vla,Vla, Vlajland Kazališta Moruzgva

Balon-_Exit

"Kad na jednom festivalu osvojiš drugu nagradu publike i nagradu stručnog žirija za glavnu žensku ulogu, mogu, jezikom moje Vlajne reći da sam u Omišlju pogodila “u sridu“ . Iznimno mi je drago što je njen životni put od zadrte Vlajne do prosvjećene, tolerantne žene tako lijepo primljen. Za vrijeme izvedbe osjećala sam nevjerojatnu povezanost s publikom, a to je najdragocjeniji dio našeg posla. Kad se to još potvrdi i nagradom struke onda mojoj sreći nema kraja. Hvala organizatorima, selektoru, žiriju i predivnoj publici", rekla je Ecija Ojdanić.

Najbolja muška uloga pripala je Goranu Grgiću za ulogu Dekoratera u istoimenoj predstavi kazališta Lectirum.

“ Danas smo imali težak dan. Naime, na putu iz Zagreba negdje oko Karlovca nam se pokvario auto pa smo tri sata na suncu pokušavali spasiti situaciju. Nakon razno-raznih peripetija stigosmo na vrijeme u Omišalj te pred ovom izvrsnom publikom uprizorili Dekoratera. Naravno da mi je izuzetna čast dobiti nagradu struke te koristim priliku još jednom zahvaliti organizatorima i publici na ovoj prekrasnoj večeri završnice festivala.“

Za najbolju predstavu u cjelini proglašen je “ Balon“ u koprodukciji Teatra Exit i teatra 2000., redatelja Mislava Brečića na tekst Mate Matišića.

“Radosni smo i iznimno počašćeni Nagradom struke za najbolju predstavu u cjelini na 21. Festivalu teatra Omišalj-Čavle. Zahvaljujemo organizatoru, selektoru , žiriju ali i sjajnoj publici koja nas je nadahnula i svojim reakcijama nosila kroz izvedbu. Imate jedinstveni festival s izvrsnom organizacijom koji svakom glumcu pruža vrlo ugodne trenutke za pamćenje", rekao je Vilim Matula.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...