Proglašeni pobjednici PGŽ foto natječaja za studeni, objavljena tema za prosinac

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 03.12.2022

JosipLukic-Rijeka-na-mjesecini Josip Lukić: Rijeka na mjesečini

Na foto natječaj PGŽ-a za mjesec studeni pristigle su rekordne 42 fotografije.

Rijeka - Proglašeni su pobjednici županijskog foto natječaja za studeni. Više o natječaju i pobjednicima donosi profesor Borislav Božić u nastavku.

"Za pravljenje noćnih snimaka nekada je trebalo ponešto posebnih znanja i dodatne opreme u odnosu na dnevno fotografiranje. Današnja tehnologija omogućava pouzdano fotografiranje noću bez ikakvih posebnih predznanja i dodatne opreme. To je dobro jer time imamo znatno više autora koji se bave fotografijom i ne samo bave već to i dobro rade. Pa tako je i s ovim našim natječajem za studeni na koji se prijavilo 42 autora i manje-više svi su vrlo uspješni.

Kod noćnih snimaka uvijek imamo vrlo kontrasnu rasvjetu i najčešće više izvora svjetla. Nikada nemamo ravnomjerno osvijetljen cijeli ambijent kadra kao kod dnevnih snimaka pa iz tih razloga jako moramo voditi računa o kadriranju, tj. kako ćemo rasporediti zahvaćeni sadržaj unutar zadanog okvira. Noć sama po sebi je mistična, zagonetna, tajnovita ili pak nježna, poetična, romantična… Koji će doživljaj prevladati ovisi o našem trenutnom unutrašnjem raspoloženju i načina kako je ta noć interpretirana.

Prelistavajući, u više navrata, ovaj paket noćnih fotografija izdvajam ove fotografije za pohvalu: “Večer na otoku” Daria Dorčića, “Dugo u noć, u zimsku bijelu noć” Ivana Žagara, “Korzo sa gradske Ure” Jana Meneghelloa, “Noć va lučice” Ermina Sušnja i “Rijeka u noći” Lare Troha. Navedene fotografije dobro dočaravaju duh i atmosferu noći te u formalnom smislu osvjetljenja i kompozicije dobro su napravljene.

Fotografiju koju nominiram na prvo mjesto je “Rijeka na mjesečini” Josipa Lukića. Kompozicija fotografije sadržajem je vrlo slojevita. U prvom planu je zadnji niz zgrada Rijeke do mora, zatim šetnica Molo Longo pa prostor mora i u daljini svjetla Lovrana i Opatije kao kavi rasuti biseri. Dva ključna i sadržajna i kompozicijska elementa ove fotografije su crvene dizalice i “kriška” mjeseca koji u dijagonalnom rasporedu dobro viuzualno korespondiraju i drže povezanost rasvijetljenog donjeg i tamnog gornjeg dijela kadra. Odraz mjesečevog svjetla u moru svojom vertikalnošću asocira na kakav duhovni komunikacijski kanal zemaljskog i nebeskog. Ovu fotografiju Rijeka na mjesečini Josipa Lukića proglašavam najboljom u mjesecu studenom 2022. godine.

Tema za mjesec prosinac je “Advent u mom domu, u mojoj ulici, u mom mjestu, u mom gradu”, a rok za slanje 25. prosinca."

Na foto natječaj PGŽ-a za mjesec studeni pristigle su rekordne 42 fotografije. “Moj crveni grad” autorice Jule Venier Gruičić pobjednička je fotografija po glasovima putem Facebooka.

Jula-Venier-Moj-crveni-grad-1024x766 Jula Venier Gruičić: Moj crveni grad
Više sa portala torpedo.media ...