Promocija knjige priča “Lica iz sjene” Sandre Holetić, zagrebačke književnice s novljanskom adresom

Autor: Sanja Monar 22.05.2023

galerija_ok_rijeka_otvorenje__2_ Foto: Arhiva

“Priče Sandre Holetić svakako će vas zaokupiti svojom upečatljivom autentičnošću bez ikakve zadrške. Uostalom, zar originalnost nije oduvijek ono najbolje u književnosti? Kod Sandre Holetić upravo to je ono najizraženije” (Marijan Grakalić, književnik i publicist).

Rijeka - U četvrtak 25.5. u 20 sati, u Galeriji O.K. zagrebačka će književnica Sandra Holetić predstaviti knjigu priča “Lica iz sjene”, urbanu prozu koju čine 11 kratkih pripovijetka, ispričanih u “ich” formi, geografski smještenih između Rijeke, Zagreba i Novog Vinodolskog.

Holetić, kao pripovijedačica ujedno i “živi” lik, opisuje svakodnevne živote običnih ljudi, prožete autobiografskim momentima i stvarnim događajima na autentičnim punktovima urbanog života. Jedna od specifičnosti ove knjige, podijeljenost je autoričina života između “Velegrada” i manjeg primorskog “Gradića”, što je posebice istaknuto u “Priči sa zapadne strane”, dok se njena osjetljivost na ukorjele ekonomsko-socijalne probleme jugoslavenskog nasljeđa u poveznici s odgovarajućim institucijama RH, posebno prepoznaje u “Kati Ličkoj”. Problematizirajući društvene hijerarhije čija povijest seže još u vrijeme Prvog svjetskog rata, Holetić ukazuje na socijalni determinizam ovih krajeva, uslijed kojih su životi brojnih pojedinaca obilježeni poročnim životom i tragičnom sudbinom (“Nina i Zeba”).

“Priče Sandre Holetić svakako će vas zaokupiti svojom upečatljivom autentičnošću bez ikakve zadrške. Uostalom, zar originalnost nije oduvijek ono najbolje u književnosti? Kod Sandre Holetić upravo to je ono najizraženije” (Marijan Grakalić, književnik i publicist).

Promocija “Lica u sjeni” bit će obogaćena glazbenim programom gosta iznenađenja.

Iz biografije autorice:

Sandra Holetić rođena je 17.05.1967. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu te upisuje Pravni fakultet. Prvi objavljeni rukopis bio je roman "Posve druge stvari" (Perun, Zagreb, 1995.). Godine 1998. dobila je nagradu "Ružica Orešković" Tribine Jutro poezije i Bokeljske mornarice 809, za rukopis prve zbirke poezije "Ona" (vlastita naklada). Godine 2001. objavljuje drugu zbirku poezije "Negativ" (Meditor, Zagtreb), 2004. roman "Rep kusog psa" (Adamić, Rijeka). Godine 2017. objavljuje roman "Nikome ni riječi" (Izvori, Zagreb), a 2021. dobiva potporu Grada Rijeke za rukopis kratkih priča "Lica iz sjene". U periodu od 2004.-2007. bila je tajnicom Udruge Kulturnog kluba Fran Mažuranić u Novom Vinodolskom gdje je organizirala FUL (Festival urbane lirike), koji je okupio gotovo sve pjesnike mlađe generacije iz Hrvatske i regije. Dobitnica je Nagrade Grada Novog Vinodolskog za kulturu 2005. te je prva urednica lokalnih novina. Članica je Matice Hrvatske i biva čestom gošćom književnih tribina diljem Hrvatske. Njeni su radovi objavljivani u periodici.pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...