Putevima riječkog rock-a: „U rock ritmu“

Autor: Marina Pauletić 27.11.2023

rirock_festival_2022_rijeka_druga_vecer__2_ Foto: arhiva

„Tribina i projekcija je dobra prilika da se napravi nešto korisno, kvalitetno i dobro za baštinu grada, mlade, riječku rock scenu i učitelje i nastavnike škole“, kazali su organizatori.

Rijeka – Hrvatska glazbena unija PGŽ-a ove godine obilježava 30. obljetnicu rada čijim je povodom pokrenula nekoliko projekata. Jedan od njih je i Putovima riječkog rocka koji je pokrenut kako bi se dao doprinos 45. obljetnici Ri Rock festivala, najstarijeg demo festivala u zemlji.

Cilj projekta je podsjetiti građane na, tzv. „kultna mjesta“ u kojima se od kraja ’70-ih pa do danas stvarala riječka rock scena. Na području Mjesnog odbora Trsat preostala su tri takva prostora: Dvorana mladosti u kojoj se prvi RI Rock festival 1979. godine, zatim Trsatska čitaonica i Trsatska Gradina. Osim njih, popularna otvorena mjesta rock svirki bila su Koblerov trg i Trg Riječke rezolucije.

U srijedu, 29. studenog u prostorima OŠ Trsat u suradnji s MO Grada Trsata održat će se tribina „Podsjećanje na prošle dane RI Rock-a“. Na tribini će govoriti Duško UTE Rapotec, organizator prvog RI Rock festivala održanog 1979. godine, Vlado Simcich VAVA, gitaristička RI Rock legenda te Željko Pendić, nova riječka demo scena. Nakon tribine uslijedit će razgovor s učenicima, a potom projekcija filma „Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana“ (2005.). Autor filma je Bernardin Modrić, scenarist Koraljko Pasarić, a za uvod će bit zadužena Tiha Modrić.

„Tribina i projekcija je dobra prilika da se napravi nešto korisno, kvalitetno i dobro za baštinu grada, mlade, riječku rock scenu i učitelje i nastavnike škole“, kazali su organizatori.

Projekt završava uoči 45. izdanja RI Rock festivala, 13. prosinca na području MO Mlaka. U Domu Mlaka, nekadašnjoj dvorani 3.maj rokeri su također svirali. Danas taj prostor više nije u funkciji pa će se tribina i projekcija filma u suradnji s MO Mlaka biti održani u prostorima OŠ Podmurvice.

Potporu projektu dao je Grad Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...