Rasprodani „Zajc“ nakon gotovo 20 godina ponovno slušao Ivu Pogorelića

Autor: Marina Pauletić 20.04.2024

ivo_pogorelic_koncert_zajc_2024__2_

Nakon mnogobrojnih ovacija na kraju, Pogorelić je na oduševljenje publike ponovio drugi stavak.

Rijeka - Riječka publika imala je prilike nakon gotovo 20 godina ponovo poslušati Ivu Pogorelića u HNK-u Ivana pl. Zajca. Kazalište je bilo ispunjeno do zadnjeg sjedala za koncert „Ivo Pogorelich i Riječki simfonijski orkestar“. Legendarni klavirist, zajedno s RSO-om, a pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela odsvirao je jedan od vrhunaca pijanističke literature, Klavirski koncert br. 2 u f-molu, op. 21 Frédérica Chopina.

„Baš mi je drago da sam mogao čuti ovaj prelijepi koncert. Moram priznati da sam prvi put slušao gospodina Pogorelića uživo tako da je bio baš poseban doživljaj. Kao pijanist još emotivnije proživljavam sve ove koncerte koje nisam imao prilike svirati, a imao sam prilike dirigirati. Slušati ih najveći mi je užitak“, kazao nam je dirigent Simon Krečič koji se priprema za nadolazeću operu, „Istarsku svadbu“ čija je riječka premijera zakazana za 11. svibanj.

Nakon mnogobrojnih ovacija na kraju, Pogorelić je na oduševljenje publike ponovio drugi stavak. „Izuzetno dobro, fantastično, da je barem češće tako!“ nije skrivala svoje uzbuđenje po završetku koncerta Milada Domazet. A samo riječi hvale za gosta riječkog Kazališta imala je i svjetska operna diva, Dunja Vejzovic:

„Današnji koncert je bio specijalan, naš Pogorelić i Valentin Egel bili su kao jedan. Bila sam osupnuta kvalitetom; s tim izrazom, snažnim i beskrajno suptilnim detaljima – božanstveno!“

U drugome djelu koncerta publika je imala prilike poslušati revolucionarnu Beethovenovu „Eroicu“ u izvedbi Riječkoga simfonijskog orkestra kojeg je kroz četiri stavka borbe i pobune vodio šef dirigent Valentin Egel.

„Oduševljena sam koncertom! Iako nisam posebno glazbeno obrazovana, ovo me uistinu oduševilo. Naročito Pogorelić, ali moram istaknuti i Riječki simfonijski orkestar“, rekla je Silva Karmelić.

I dok je večeras na rasporedu još jedan rasprodani simfonijski koncert „Ivo Pogorelić i Riječki simfonijski koncert“, koncertna publika svoj pogled može usmjeriti prema kraju svibnja. Ondje je iščekuje novi simfonijski koncert „Mahlerova Peta“ koja nam donosi djela Magnusa Lindberga i Gustava Mahlera pod dirigentskom paskom Pascala Rophéa.

Kalendar događanja pogledajte ovdje: https://hnk zajc.hr/kalendar-dogadanja/?mnt=5&yr=2024.

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra je INA GRAND HOTEL BONAVIA.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...