[RAZGOVOR] Vladimir Matošević već devet godina neumorno promovira jazz

Autor: Nikola Cvjetović 28.09.2023

vladimir_matosevic Vladimir Matošević

Sutra počinje 9. sezona koncertnog serijala Jazz petkom na Zametu...

Rijeka – Deveta sezona iznimnog koncertnog serijala 'Jazz petkom na Zametu' počinje sutra, 29. rujna u 20 sati, kada će se publici u Baptističkoj crkvi predstaviti Toni Starešinić Survival Kit. Sjajni instrumentalisti okupljeni oko Tonija Starešinića, klavijaturiste, skladatelja, producenta, lidera space jazz rock sastava Chui i alter soul pop sastava Mangroove, koji svira i u sastavima Zmaj Orko Star, Tony & Guy, Prirodno stanište, At Ease te prati hrvatsku divu Josipu Lisac i svoju suprugu i glazbenu srodnu dušu Željku Je Veux Veverec, ali i aktivno surađuje i s Edom Maajkom, Tomislavom Golubanom i jazz orkestrom HRT-a otvorit će 'Jazz petkom na Zametu' i nastaviti sjajan niz izvođača koje je pod kupolom zametske crkve okupio Matošević. Tim povodom popričali smo sa spiritus movensom i neumornim promotorom jazza Vladimirom Matoševićem.

wp-content/uploads/2021/06/alba-leo-jazz-petkom-zamet-2021-2.jpg

Deveta sezona koncertnog serijala Jazz petkom na Zametu. Kako je uopće započeo ovaj vrijedni koncertni serijal? Kako i zašto sakralni objekt?
Vladimir Matošević: Ovaj projekt je započeo prije nešto više od osam godina na moju inicijativu. Kako sam član Baptističke crkve preseljenjem u novu crkvenu zgradu na Zametu želja nam je kao crkvi bila otvoriti svoja vrata ljudima našeg grada i služiti im i svojim prostorom koji nam omogućuje puno toga. U dogovoru s vodstvom crkve odlučili smo da to budu jazz večeri jer ja pratim jazz i slušam više od 20 godina i svjestan da ovaj grad nema prostor u kojem se svira jazz odlučio sam krenuti u tu avanturu.

Koliko je do sad prošlo bandova/izvođača?
Vladimir Matošević:
Dosad je u programu Jazz petkom na Zametu održano preko 70 koncerata i prošlo na stotine izvođača kako hrvatskih tako i stranih. Od hrvatskih izvođača posebna nam je želja nadamo se u bliskoj budućnosti ugostiti i Matiju Dedića kojeg jedino nismo imali priliku čuti u našem prostoru.

Koji ti je nastup ostao najupečatljiviji i što nam je slijedeće na redu?
Vladimir Matošević:
Od nastupa koji su mi nekako posebno ostali u sjećanju je naravno onaj prvi Zvjezdana Ružića i njegovog kvarteta, zatim nastupi Elvisa Stanića u nekoliko kombinacija, Branimira Gazdika i njegovog kvarteta, Oridano Gipsy jazz banda, Zorana Majstorovića i Vaska Atanasovskog i još mnogo njih, svaki je bio poseban na svoj način. Ovaj petak 29.09 nam je na rasporedu još jedan vrhunski koncert Toni Starešinić Survival Kit, autorska glazba vrhunskog glazbenika i kompozitora koji za sve što radi dobije nagrade struke tako da ne sumnjamo da nas čeka vrhunski užitak. Zatim u desetom mjesecu nam je u planu dolazak Marija Rašića sa svojim sastavom itd.

wp-content/uploads/2020/07/Oridano-Gypsy-Jazz-Band-Jazz-petkom-na-Zametu-1.jpg

Kad već pričamo o glazbi, koja bi bila tvoja jazz super grupa?
Vladimir Matošević:
Najteže pitanje je uvijek od te velike grupe vrhunskih glazbenika istaknuti neke najdraže jer su mi stvarno svi posebni zbog načina i vrste jazza kojom se bave, al ako baš moram onda ću se voditi lokalpatriotizmom i napraviti spoj mladih i malo starijih snaga: vokal Alba Nacinovich, bubnjevi Marko Lazarić i Branimir Gazdik, gitara Elvis Stanić, bass Vedran Ružić, klavijature Zvjezdan Ružić, udaraljke Hrvoje Rupčić, brass sekcija Denis Razumović, Luka Žužić i Branko Sterpin.

Okušao si se i u ulozi voditelja? kako je bilo sjesti u vruću voditeljsku stolicu?
Vladimir Matošević:
Zahvaljujući Novinet.TV koja nas prati i promovira našu vrhunsku glazbu došli smo na ideju pokretanja jazz podcasta u kojem sam imao priliku ugostiti neke naše ali i strane jazz glazbenike i mogu reći da sam uživao u svakoj emisiji,nastojao da gledateljima približim zajedno sa gostima našu vrhunsku jazz scenu. Iako poznajem sve te glazbenike i znam skoro sve o njima kad se kamera uključi ona pozitivna trema radi svoje i bilo je potrebno vremena da se skroz opustim u razgovoru. Koliko je to bilo uspješno procijenit će naši gledatelji.

wp-content/uploads/2020/09/robert-mikuljan-quintet-2020-jazz-petkom-na-zametu-5.jpg

Je l' ima kakvih reakcija i podrške od institucija?
Vladimir Matošević:
Nažalost podrške od nekih institucija nemamo, financijska sredstva ne možemo dobiti jer još ne funkcioniramo kao udruga al zato zahvaljujući dobrim ljudima i sponzorima koji prepoznaju naš projekt guramo iz mjeseca u mjesec.

Ovakav projekt ne može živjeti bez pomoći? kome idu zahvale?
Vladimir Matošević:
Posebna zahvala za to ide salonu namještaja Koryna, zatim glazbenoj školi Yamaha Music School, restoranu Krug, salonu Beauty studio Royal art, fast foodu Mama Mia, MeGusta beach bar, Birra bar, i restoranu Barbacoa jer bez njih bi bilo nemoguće planirati naše večere. Posebna zahvala ide i našem ton majstoru Lorinu Zoviću iz firme Gis jer bez njega doslovno ne bi Jazz petkom postojao. Pokretanjem udruge za koju još čekamo potrebne papire nadamo se i očekujemo svjetlije dane za program Jazz petkom na Zametu.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...