Rezident u gostima: Dinko Kreho

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.11.2022

Dinko_Kreho_gradska_knjiznica_rijeka_2022__3_

Dinko Kreho esejist je, prozaist, pjesnik, prevodilac i kazališni praktičar.

Rijeka - Jučer se u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka održao susret s Dinkom Krehom, rezidentom Gradske knjižnice Rijeka u Književnoj rezidenciji Kamov.

Dinko Kreho esejist je, prozaist, pjesnik, prevodilac i kazališni praktičar. Rođen u Sarajevu 1986., školovao se u Bihaću, Zagrebu, Parizu, Rennesu i Sarajevu, gdje je 2009. diplomirao na Filozofskom fakultetu, na odsjecima za komparativnu književnost i književnosti naroda BiH. Bio je član uredništva dvotjednika za kulturu i društvena pitanja Zarez i portala proletter.me, književni kritičar portala booksa.hr i tjednika Novosti, kao i voditelj tribine Od riječi do riječi u književnom klubu Booksa.

Dinko_Kreho_gradska_knjiznica_rijeka_2022__4_

Član je i zagrebačkog Centra za kazalište potlačenih - POKAZ, s kojim djeluje kao glumac i dramaturg. Dosad je objavio pjesničke knjige Ravno sa pokretne trake (2006.), Zapažanja o anđelima (2009.) i Simptomi (2019.), esejističke Bio sam mladi pisac (2019.) i Naš vršnjak Dylan Dog (2021.), kao i zbirku priča Odmor od kulture (2021). Koautor je, s Darijem Bevandom, radiodramskoga krimi serijala Bezdrov, čija je prva epizoda 2013. emitirana kao cjelovečernja radio drama u produkciji BH radija 1 i režiji Emira Zametice. U jesen 2022. trebala bi izaći iz tiska njegova četvrta knjiga poezije, naslovljena Dobri objekti.

Književna rezidencija „Kamov“ se odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz sustav javnih potreba u kulturi.

Dinko_Kreho_gradska_knjiznica_rijeka_2022__1_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...