Riječka premijera novog nagrađivanog hrvatskog filma „Stric“ uz gostovanje redatelja

Autor: Ana Šumanović 27.11.2022

wp-content/uploads/2020/10/art-kino-ilustracije-2020-2.jpg

Stric“ je na Festivalu horor filma u Santiagu (Santiago Horor Film Festival) proglašen najboljim dugometražnim filmom, a na festivalu KineNova u Skopju osvojio je nagradu za Najbolje umjetničko ostvarenje.

Rijeka - Nakon što je prikazan na više od 15 festivala diljem svijeta, na kojima se ovjenčao s čak devet nagrada, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca „Stric“ premijerno stiže u Art-kino, 28. studenog u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma.

„Stric“ je na Festivalu horor filma u Santiagu (Santiago Horor Film Festival) proglašen najboljim dugometražnim filmom, a na festivalu KineNova u Skopju osvojio je nagradu za Najbolje umjetničko ostvarenje. Uz to, film broji još šest nagrada i priznanja, uključujući Posebno priznanje programa Proxima na festivalu u Karlovim Varima i dvije Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu (najbolji scenarij; najbolja kostimografija). Film je sveukupno prikazan na 15-ak domaćih, regionalnih i svjetskih festivala, a nedavno je imao svoju sjevernoameričku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru.

Riječ je o trileru mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Više sa portala torpedo.media ...